Αρχική » Επικαιρότητα

Τι γίνεται με τους σεισμούς στην περιοχή του Κορινθιακού κόλπου

Καθημερινά σημειώνονται μικρό-σεισμοί στον Κορινθιακό κόλπο. Τρεις επιστήμονες σεισμολογίας μιλούν για το φαινόμενο αυτό και τι να περιμένουμε

Μιχάλης Ιακώβου Featured Επικαιρότητα
Τι γίνεται με τους σεισμούς της ευρύτερης περιοχής του Κορινθιακού κόλπου

Τον τελευταίο καιρό, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Κορινθιακού κόλπου έχουν αναστατωθεί με τους σεισμούς της περιοχής. Δεν ξέρουν αν πρέπει να περιμένουν κάποιο μεγάλο σεισμό.

Τρεις Σεισμολόγοι μιλούν για τους σεισμούς στον Κορινθιακό

Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας Γεράσιμο Παπαδόπουλο, οι σεισμοί που σημειώθηκαν στον Κορινθιακό Κόλπο την Κυριακή 30 Απριλίου 2023 είναι αποτέλεσμα της ενεργοποίησης ενός μικρού ρήγματος με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ. Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι «η πρόληψη είναι το μεγάλο φάρμακο» και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να προκαλείται ανησυχία»

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, ανέλυσε τους σεισμούς που συνέβησαν στον Κορινθιακό κόλπο τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2023 και εξήγησε ότι πρόκειται για μία μικροσεισμική ακολουθία με μέγιστο σεισμό τα 3,4 Ρίχτερ. Ο κ. Τσελέντης υπενθύμισε ότι «η Ελλάδα είναι μια εξαιρετικά σεισμογενής χώρα και η σεισμική ενέργεια που συνεχώς συσσωρεύεται κάποια στιγμή θα εκτονωθεί»

Ο καθηγητής σεισμολογίας, Κωστής Παπαζάχος, δήλωσε στο enikos.gr ότι «υπάρχουν διάφορα ρήγματα στον Κορινθιακό κόλπο, τα οποία ξυπνάνε κατά καιρούς και δίνουν σεισμικές ακολουθίες. Δεν αποκλείεται να γίνει και ένα 5άρι»

Πώς δημιουργούνται οι σεισμοί;

Ο σεισμός είναι η αισθητή ανατάραξη της επιφάνειας ενός ουράνιου σώματος, όπως η Γη, λόγω απότομων μετακινήσεων μέσα στο εσωτερικό του. Στη Γη, οι περισσότεροι σεισμοί προκύπτουν από την κίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών, που είναι τμήματα του φλοιού και του επάνω μέρους του μανδύα, που «κολυμπούν» επάνω στη ρευστή ασθενόσφαιρα

Οι λιθοσφαιρικές πλάκες δεν είναι σταθερές, αλλά κινούνται με ρυθμό λίγων εκατοστών το χρόνο, λόγω των ρευμάτων που δημιουργούνται από τη θέρμανση και τη ψύξη του μέσου. Όταν δύο πλάκες συγκλίνουν (δηλ. πλησιάζουν), μία από τις δύο βυθίζεται κάτω από την άλλη (υποβρύχιος σεισμός) ή γίνεται πάχυνση (ήπειρος-ήπειρος). Όταν δύο πλάκες αποκλίνουν (δηλ. απομακρύνονται), δημιουργείται νέο υλικό στη ρωγμή (ωκεάνιο-ωκεάνιο). Όταν δύο πλάκες διέρχονται (δηλ. κυλίζουν) παράλληλα, γίνεται τριβή και φθορά.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η κίνηση των πλακών δεν είναι ομαλή, αλλά γίνεται με ρυθμικά ή αραιά ρυθμικά άλματα, καθώς το υλικό του φλοιού και του μανδύα είναι ελαστικό και αντιστέκεται στη μετακίνηση. Έτσι, συσσωρεύεται ενέργεια στο υλικό, που κάποια στιγμή απελευθερώνεται με μια βίαιη κίνηση, που δημιουργεί το σεισμό. Το σημείο όπου γίνεται η απελευθέρωση της ενέργειας λέγεται εστία ή υπόκεντρο του σεισμού, ενώ το σημείο που βρίσκεται από πάνω στην επιφάνεια της Γης λέγεται επίκεντρο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

F-35: H Eυρώπη προχωρά χωρίς την Τουρκία – 750 αεροπλάνα και ούτε ένα τουρκικό

Η ξανθιά που εντυπωσίασε στο γήπεδο των Miami Dolphins, αποδείχθηκε ότι ήταν ψέμα

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τι γίνεται με τους σεισμούς στην περιοχή του Κορινθιακού κόλπου». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μιχάλης Ιακώβου

Γράφω για τεχνολογία και θέματα πληροφορικής, επικαιρότητας και ιστορίας. Προσπαθώ να παραβάλλω τα θέματά μου αντικειμενικά και πάντα για την βοήθεια του αναγνώστη. Δίνω την είδηση, χωρίς να παίρνω μέρος ή να προβάλω προσωπικά σχόλια. Είμαι φανατικός με την Ιστορία. Όποιος δεν ξέρει την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να κάνει τα ίδια λάθη.

ΣΧΟΛΙΑ