Η δυνατότητα veto που έχει η Βρετανία στις πωλήσεις των γαλλικών Rafale βασίζεται στο γεγονός ότι ο πύραυλος αέρος-αέρος Meteor, ο οποίος θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα όπλα που μπορούν να εξοπλίσουν τα ελληνικά Rafale, περιλαμβάνει βρετανική τεχνολογία.
Ο Meteor είναι ένας πύραυλος αέρος-αέρος πέραν του οπτικού ορίζοντα (BVRAAM) που αναπτύχθηκε από τη MBDA, μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Σουηδία.
Η Μ. Βρετανία είχε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξή του, καθώς η Rolls-Royce ανέπτυξε το προηγμένο σύστημα πρόωσης ramjet, το οποίο δίνει στον Meteor πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια και ικανότητα ελιγμών σε σχέση με άλλους πυραύλους της κατηγορίας του.
Επειδή η Βρετανία κατέχει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και άδειες εξαγωγής σε βασικά υποσυστήματα του Meteor, έχει το δικαίωμα να εγκρίνει ή να απαγορεύσει την εξαγωγή του σε τρίτες χώρες.
Η Γαλλία δεν μπορεί να πουλήσει Meteor χωρίς τη συγκατάθεση του Ηνωμένου Βασιλείου ενώ η Βρετανία μπορεί να ασκήσει veto εάν θεωρήσει ότι η πώληση δεν είναι προς το συμφέρον της ή βλάπτει τις σχέσεις της με άλλες χώρες.
Η Ελλάδα έχει προμηθευτεί Rafale F3R, τα οποία μπορούν να φέρουν Meteor, αλλά χρειαζόταν τη βρετανική έγκριση για να τους προμηθευτεί πλήρως και να τους χρησιμοποιήσει επιχειρησιακά.
Η Τουρκία, παρότι δεν διαθέτει Rafale, έχει αναπτύξει στενή αμυντική συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο (π.χ. το βρετανικό ναυπηγείο BAE Systems βοήθησε στο πρόγραμμα του τουρκικού μαχητικού TF-X Kaan).
Η Γαλλία, παρότι σχεδιάζει και κατασκευάζει τα Rafale, δεν έχει πλήρη έλεγχο πάνω στους Meteor. Επειδή πρόκειται για πολυεθνικό πρόγραμμα, η MBDA δεσμεύεται από τις αποφάσεις όλων των συμμετεχόντων κρατών.
Στην πράξη, εάν το Λονδίνο πει «όχι», το Παρίσι δεν μπορεί να προχωρήσει μόνο του.
Εκτός από τους Meteor, το Rafale περιέχει και άλλα κρίσιμα βρετανικά υποσυστήματα, όπως τα εκτινασσόμενα καθίσματα Martin-Baker, γεγονός που δίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο έναν επιπλέον βαθμό ελέγχου στις εξαγωγές του γαλλικού μαχητικού.
Μετά τον Πόλεμο των Φώκλαντ το 1982, το Λονδίνο μπλόκαρε τις εξαγωγές γαλλικών Dassault Super-Étendard στην Αργεντινή.
Αν και η Αργεντινή κατάφερε να αποκτήσει 5 μεταχειρισμένα αεροσκάφη Super-Étendard από τη Γαλλία το 2019, δεν μπόρεσε να τα θέσει σε επιχειρησιακή χρήση, γιατί η Βρετανία αρνήθηκε να προμηθεύσει ανταλλακτικά για τα εκτινασσόμενα καθίσματα Martin-Baker.
Αυτό δείχνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη αποτρέψει στο παρελθόν τη χρήση γαλλικών μαχητικών από μια χώρα για γεωπολιτικούς λόγους.
Διαβάστε επίσης:
Με τουρκικό λογισμικό η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ όλων των αρχηγείων του ΝΑΤΟ