Η Ελλάδα δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή τη βιομηχανική και τεχνολογική υποδομή για να κατασκευάσει πυραύλους ισοδύναμους με τους Meteor, οι οποίοι είναι state-of-the-art πύραυλοι αέρος-αέρος beyond visual range (BVR). Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να αναπτύξει ικανότητες στον τομέα των πυραυλικών συστημάτων, αν ακολουθήσει συγκεκριμένες στρατηγικές.
Ο Meteor έχει τεχνολογίες που τον κάνουν μοναδικό, με εμβέλεια >200 χλμ., No Escape Zone (NEZ) πολλαπλάσια του AMRAAM, datalink για καθοδήγηση από το αεροσκάφος και αντίσταση σε ηλεκτρονικά αντίμετρα. Αυτά απαιτούν πολύ προηγμένη τεχνολογία, την οποία μόνο χώρες με ισχυρή αεροδιαστημική βιομηχανία κατέχουν (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Σουηδία).
Τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα; Να επιδιώξει τη συμμετοχή της σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα Ανάπτυξης Πυραύλων. Η Ελλάδα π.χ. θα μπορούσε να μπει σε ένα κοινοπρακτικό πρόγραμμα με MBDA ή άλλες εταιρείες, ώστε να αποκτήσει τεχνογνωσία και τη δυνατότητα συμμετοχής στην ανάπτυξη ενός “Meteor 2.0”. Η συμμετοχή της Ελλάδας σε τέτοια projects θα έδινε πρόσβαση σε τεχνολογία αιχμής, που αργότερα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε εγχώρια προγράμματα.
Την ίδια ώρα η συνεργασία με το Ισραήλ, το οποίο έχει αναπτύξει προηγμένους πυραύλους αέρος-αέρος όπως ο Derby-ER (εμβέλεια ~100 χλμ) και ο νέος Python 6, είναι και αυτό μια προοπτική που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν ελληνικό BVR πύραυλο με τεχνολογία ισραηλινής προέλευσης. Να σημειωθεί πως η ΕΛΒΟ και η INTRACOM Defense έχουν ήδη συνεργασίες με Ισραήλ σε UAVs, ραντάρ και πυρομαχικά.
Η Ελλάδα ήδη διαθέτει AIM-120C7 AMRAAM και μελλοντικά μπορεί να αποκτήσει AIM-120D (εμβέλεια ~160-180 χλμ). Μια εξελιγμένη ελληνική έκδοση του AMRAAM με νέα κεφαλή και δυνατότητα παθητικής καθοδήγησης (όπως ο MICA-NG) θα ήταν εφικτή με μικρότερο κόστος.
Αν και ένας πύραυλος τύπου Meteor είναι πολύ δύσκολος για την Ελλάδα, ένας πύραυλος αέρος-αέρος μικρότερης εμβέλειας (WVR / IR), όπως ο IRIS-T ή Python 5, θα μπορούσε να αναπτυχθεί εγχώρια καθώς και η INTRACOM Defense έχει αναπτύξει πυραυλικά συστήματα (LORA, Spike NLOS integration).
Αν η Ελλάδα επενδύσει στρατηγικά στην αεροδιαστημική της βιομηχανία, σε 10-15 χρόνια θα μπορεί να παράγει ανταγωνιστικά όπλα, αν όχι Meteor, τουλάχιστον πολύ ικανούς εγχώριους πυραύλους.