Τεχνικά, η Ελλάδα θα μπορούσε να πουλήσει τα Rafale F3R, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε εύκολο ούτε απαραίτητα συμφέρον.
Η Ελλάδα επένδυσε πάνω από 3,5 δισ. ευρώ για 24 Rafale (18 μεταχειρισμένα + 6 νέα), μαζί με οπλισμό και υποστήριξη ενώ η Γαλλία πρόσφερε γρήγορη παράδοση, κάτι που δεν ισχύει για νέα F-35.
Το Rafale είναι ένα πλήρως επιχειρησιακό μαχητικό, σε αντίθεση με το F-35, που ακόμα υφίσταται βελτιώσεις λογισμικού και έχει προβλήματα διαθεσιμότητας.
Τα Rafale και τα F-35 συμπληρώνουν το ένα το άλλο Τα Rafale είναι πλατφόρμες αεροπορικής κυριαρχίας, με κορυφαία ηλεκτρονικά συστήματα (SPECTRA, Meteor, MICA NG). Το F-35 είναι κυρίως stealth αεροσκάφος πρώτου πλήγματος, αλλά δεν έχει την ακτίνα δράσης, την ευελιξία ή τη μεταφορική ικανότητα των Rafale.
Ο συνδυασμός Rafale + F-16 Viper + F-35 επιτρέπει πολλαπλές τακτικές χρήσεις, καλύπτοντας διαφορετικές αποστολές.
Τα ελληνικά Rafale είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας και η πώλησή τους απαιτεί έγκριση από τη Γαλλία. Η εύρεση αγοραστή δεν είναι εύκολη, καθώς πολλές χώρες προτιμούν νέα αεροσκάφη ή δεν έχουν το budget για Rafale.
Μια πιθανή πώληση θα ήταν σε χώρες όπως η Ινδία, τα ΗΑΕ ή η Κροατία, αλλά θα έπαιρνε χρόνια να ολοκληρωθεί.
Η Ελλάδα έχει ήδη παραγγείλει 20 F-35, με προοπτική για ακόμα 20 στο μέλλον. Το F-35 απαιτεί υψηλές επενδύσεις σε υποδομές, εκπαίδευση και υποστήριξη. Το κόστος ανά μονάδα είναι 80-100 εκατ. δολάρια, χωρίς να υπολογίζονται έξοδα λειτουργίας και συντήρησης.
Δεν είναι λογική κίνηση η αντικατάσταση των Rafale με F-35 καθώς τα Rafale είναι ήδη σε υπηρεσία και προσφέρουν υπεροχή στον αέρα, ειδικά με τους πυραύλους Meteor.
Τα F-35 είναι απαραίτητα, αλλά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως τα Rafale λόγω διαφορετικών ρόλων.
Το καλύτερο σενάριο είναι να διατηρηθεί ο συνδυασμός Rafale + F-35 + F-16 Viper, διασφαλίζοντας την υπεροχή της Πολεμικής Αεροπορίας.
Επομένως, η πώληση των Rafale δεν έχει κανένα στρατηγικό ή οικονομικό νόημα για την Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης στο geostratigika.gr
Θα πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα για την πρόοδο της Τουρκίας στον ηλεκτρονικό πόλεμο;
Τουρκία: Θα προκαλέσει και πάλι την Ελλάδα στην επερχόμενη συνάντηση;