Defence Security Asia: Διεύρυνση του χάσματος στις δυνατότητες της αεροπορίας μεταξύ των «παραδοσιακών εχθρών» Τουρκίας και Ελλάδας
Η Τουρκία αντιμετωπίζει και την άρνηση της Γερμανίας για την αγορά 40 Eurofighter.
Διονύσης Αντωνέλλος Featured Ένοπλες Δυνάμεις Ελληνοτουρκικά ΕξοπλιστικάΤην διεύρυνση της ψαλίδας μεταξύ των αεροπορικών δυνατοτήτων της Ελλάδας και της Τουρκίας διαπιστώνει το Defence Security Asia, με φόντο την αγορά από την Ελλάδα 20 αρχικά F-35.
«Η Ελλάδα αποκτά 20 F-35 αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ασκώντας πίεση στην Τουρκία από διάφορες οπτικές γωνίες», τονίζεται στο δημοσίευμα, με την Τουρκία να αντιμετωπίζει και την άρνηση της Γερμανιας για την αγορά 40 Eurofighter.
«Συνολικά, οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει στην Ελλάδα 40 μαχητικά αεροσκάφη F-35 αξίας 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εξαγορά αποσκοπεί στην ενίσχυση της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, η οποία διαθέτει ήδη γαλλικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη Rafale που αποκτήθηκαν πρόσφατα», σημειώνεται.
«Η Τουρκία βασίζεται τώρα στο εγχώρια αναπτυγμένο μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς της, KAAN, για να ανταγωνιστεί τα αμερικανικής κατασκευής F-35 που παρέχονται στην Ελλάδα», υπογραμμίζεται.
Να σημειωθεί πως η Τουρκία είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ανάπτυξης των F-35 Lightning II το 1999, με σκοπό να αγοράσει 100 εκδόσεις F-35A από τη Lockheed Martin.
Ωστόσο, το 2019, η Τουρκία «αποκλείστηκε» επίσημα από το πρόγραμμα F-35 από την Ουάσιγκτον λόγω της επιμονής της να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400.
Ανώτεροι αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσαν ότι τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 δεν μπορούν να «συνυπάρχουν» με τους S-400, τους οποίους η Ουάσιγκτον ταξινομεί ως ρωσική «πλατφόρμα συλλογής πληροφοριών».
Διαβάστε επίσης: