«Οι καλύτερες φρεγάτες στον πλανήτη, οι τρεις Belharra που θα αποκτήσουμε τα επόμενα 2 χρόνια», αποκαλύπτει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, που μιλά στη συζήτηση στο Οικονομικό Forum των Δελφών για τις αλλαγές στην άμυνα της χώρας.
Στο Οικονομικό Forum των Δελφών, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, αναφέρθηκε στις φρεγάτες Belharra, χαρακτηρίζοντάς τες ως «τις καλύτερες φρεγάτες στον πλανήτη» και τονίζοντας τη σημασία τους για την ενίσχυση της άμυνας της Ελλάδας. Οι τρεις φρεγάτες FDI HN (Frégate de Défense et d’Intervention – Hellenic Navy), με τα ονόματα «Κίμων», «Νέαρχος» και «Φορμίων», αποτελούν μέρος ενός φιλόδοξου εξοπλιστικού προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού, με στόχο την αναβάθμιση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η πρώτη φρεγάτα, «Κίμων», έχει ήδη καθελκυστεί τον Οκτώβριο του 2023 και αναμένεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό μέχρι τον Ιούνιο του 2025, δηλαδή μέσα στους επόμενους δύο μήνες από σήμερα, 11 Απριλίου 2025. Η δεύτερη φρεγάτα, «Νέαρχος», καθελκύστηκε τον Σεπτέμβριο του 2024 και προβλέπεται να παραδοθεί περί τα τέλη του 2025, ενώ η τρίτη, «Φορμίων», θα παραδοθεί τον Οκτώβριο του 2026. Οι φρεγάτες αυτές, εκτοπίσματος 4.500 τόνων, μήκους 122 μέτρων και μέγιστης ταχύτητας 27 κόμβων, ενσωματώνουν προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες, όπως το ραντάρ Sea Fire AESA με εμβέλεια 300 χιλιομέτρων και 32 πυραύλους Aster 30 με βεληνεκές 120 χιλιομέτρων. Επιπλέον, οι «Νέαρχος» και «Φορμίων», μαζί με μια πιθανή τέταρτη Belharra, θα εξοπλιστούν με πυραύλους SCALP Naval, ικανούς να πλήττουν στόχους σε αποστάσεις έως και 1.000 χιλιομέτρων, προσδίδοντας στρατηγική ικανότητα «deep strike».
Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι οι Belharra θα αποτελέσουν την «αιχμή του δόρατος» του Πολεμικού Ναυτικού, ενισχύοντας την εθνική κυριαρχία και την ασφάλεια της Ελλάδας. Παράλληλα, η απόκτηση των φρεγατών συνοδεύεται από τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, με στόχο την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής από 12% σε 15%, καθώς και τη μακροχρόνια συνεργασία με τη Γαλλία μέσω του Ελληνικού Κέντρου Καινοτομίας.
Διαβάστε επίσης:
J-36: Το νέο υπερόπλο της Κίνας που αλλάζει τις ισορροπίες στην στρατιωτική αεροπορία
Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα ενισχυθούν με στρατιωτικό δορυφόρο