Η απόσυρση των Mirage 2000-5 Mk2 από την Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να χαρακτηριστεί στρατηγικό λάθος, για λόγους που σχετίζονται με την επιχειρησιακή ικανότητα, την εθνική αυτονομία και την αποτροπή.

Τα Mirage 2000-5 Mk2 είναι ακόμα χρήσιμα καθώς είναι το μοναδικό μαχητικό εκτός από τα Rafale που μπορεί να φέρει τον στρατηγικό πύραυλο SCALP-EG, με εμβέλεια άνω των 250 χλμ. Η παρουσία τέτοιων όπλων ενισχύει τη δυνατότητα πλήγματος σε βάθος, κάτι κρίσιμο για αποτροπή.

Το Mirage 2000-5 Mk2 έχει συστήματα που θυμίζουν Rafale. Άρα υπάρχει ήδη τεχνικό προσωπικό και πιλότοι εξοικειωμένοι, μειώνοντας το κόστος διατήρησης σε υπηρεσία.

Την ίδια ώρα θα κόστιζε πολύ λιγότερο η αγορά νέων αεροσκαφών με τα Mirage να μπορούν να παραμείνουν επιχειρησιακά για τουλάχιστον ακόμη 10-15 χρόνια.

Η Ελλάδα βασίζεται πολύ στα F-16, αλλά σε περίπτωση σύγκρουσης, η τεχνολογική εξάρτηση από ΗΠΑ ίσως προκαλέσει προβλήματα. Το Mirage δίνει εναλλακτική πλατφόρμα από τη Γαλλία, σημαντική για την εθνική αυτονομία.

Με την απόσυρση των Mirage 2000-5, ο στόλος της ΠΑ μειώνεται, την ώρα που ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός εντείνεται (Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειος). Η διατήρηση και αναβάθμισή τους θα εξασφάλιζε ποσοτική και ποιοτική υπεροχή.

Το Mirage 2000-5 είναι ένα σχέδιο της δεκαετίας του ’80 και οι δυνατότητές του περιορίζονται σε σύγκριση με σύγχρονα μαχητικά ενώ η Dassault δεν υποστηρίζει πλέον το συγκεκριμένο μοντέλο, και η συντήρησή του γίνεται ακριβή και δύσκολη.

Έτσι, αν η Πολεμική Αεροπορία δεν έχει ήδη εξασφαλίσει αντικαταστάτες με ίδιες ή καλύτερες δυνατότητες (σε αριθμό και εξοπλισμό), η απόσυρση των Mirage 2000-5 Mk2 θα ήταν στρατηγικά πρόωρη και ίσως επιζήμια για την αποτρεπτική ισχύ της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

Ιπτάμενοι δίσκοι και Τρίτο Ράιχ: Τα μυστικά ναζιστικά άπιαστα όπλα που (ίσως) δεν υπήρξαν ποτέ

Τον έλεγαν Ψαλίδα γιατί έκοβε από παντού – αλλά χωρίς αυτόν δεν θα στεκόταν η Ελλάδα