Η ενδεχόμενη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν αποκτά ιδιαίτερο βάρος, καθώς μπορεί να επανεκκινήσει τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας στον τομέα των εξοπλισμών, και πιο συγκεκριμένα στο «παγωμένο» ζήτημα των F-35.

Η Τουρκία, αν και αρχικά είχε ενεργό ρόλο στην παραγωγή και προμήθεια του stealth μαχητικού 5ης γενιάς, αποβλήθηκε από το πρόγραμμα το 2019 λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400 — μια απόφαση που προκάλεσε ρήξη με την Ουάσινγκτον.

Είναι δεδομένο ότι από την Άγκυρα θα τεθεί σοβαρά το ενδεχόμενο επανένταξής της στο πρόγραμμα F-35 — τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό. Οι επιλογές είναι δύο. Είτε ως πλήρης εταίρος με δικαίωμα παραλαβής μαχητικών και συμμετοχής στην παραγωγή, είτε ως απλός πελάτης ή προμηθευτής ανταλλακτικών. Υπενθυμίζεται ότι έξι F-35A που είχαν παραχθεί για την Τουρκία βρίσκονται ακόμη σε αποθήκευση στις ΗΠΑ και δεν έχουν παραδοθεί.

Όσο για το εγχώριο πρόγραμμα μαχητικού 5ης γενιάς της Τουρκίας, το KAAN, παρότι παρουσιάστηκε με κάθε επισημότητα ως “επόμενο βήμα ανεξαρτησίας”, δείχνει να κινείται με αργούς ρυθμούς. Η πρώτη πτήση πραγματοποιήθηκε μεν το 2024, αλλά με σημαντικές παρατηρήσεις για το επίπεδο τεχνολογικής ωριμότητας του αεροσκάφους — τόσο σε σχέση με τα ηλεκτρονικά του όσο και με την ικανότητά του να φέρει πραγματικά χαρακτηριστικά stealth. Πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι το πρόγραμμα βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, ενώ βασίζεται σε ξένες τεχνολογίες για κρίσιμα υποσυστήματα, όπως κινητήρες και αισθητήρες.

Έτσι, το ενδεχόμενο επαναπροσέγγισης με τις ΗΠΑ για τα F-35 θα μπορούσε να αποτελέσει έναν τρόπο για την Τουρκία να καλύψει το στρατηγικό της κενό μέχρι να (αν) ωριμάσει το πρόγραμμα KAAN. Η συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν ίσως αποδειχθεί καταλυτική για τις τουρκικές επιλογές στην επόμενη δεκαετία.

Διαβάστε επίσης:

Φρεγάτες: Νέος στόλος στα σκαριά από τη Δανία – Ευκαιρία για την Ελλάδα να αποκτήσει μεταχειρισμένα πολεμικά πλοία

Η Τουρκία πάει να πάρει μεταχειρισμένα Eurofighter – Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να αντιγράψει τους Meteor;