Η Δανία ανακοίνωσε την έναρξη ενός μεγαλεπήβολου προγράμματος εκσυγχρονισμού του ναυτικού της, με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας της στη Βαλτική και την Αρκτική, αλλά και την καλύτερη προστασία κρίσιμων υποθαλάσσιων υποδομών. Το σχέδιο περιλαμβάνει την κατασκευή δεκάδων νέων πλοίων και αυτόνομων ναυτικών συστημάτων. Αυτή η ριζική ανανέωση του στόλου δημιουργεί ένα παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα, που θα μπορούσε να αποκτήσει μεταχειρισμένες, αλλά εξαιρετικά αξιόμαχες μονάδες, όπως οι φρεγάτες κλάσης Iver Huitfeldt.
Οι φρεγάτες αυτές, ναυπηγημένες μεταξύ 2011 και 2013, έχουν μήκος 139 μέτρα, εκτόπισμα 6.645 τόνων και σχεδιάστηκαν με βάση τα πρότυπα της φρεγάτας Absalon.
Διαθέτουν ραντάρ SMART-L και APAR, σύστημα μάχης C-Flex και εκτοξευτές Mk41, οι οποίοι τις καθιστούν εξαιρετικά ευέλικτες όσον αφορά τον εξοπλισμό με ποικιλία πυραυλικών συστημάτων. Οι φρεγάτες μπορούν να φέρουν SM-2, ESSM, αντιπλοϊκούς Harpoon και ανθυποβρυχιακές τορπίλες MU90. Ωστόσο, το μεγάλο πλεονέκτημά τους είναι η δυνατότητα ενσωμάτωσης σύγχρονων ευρωπαϊκών συστημάτων.
Με το κόστος ανά μονάδα των Iver Huitfeldt να υπολογίζεται αρχικά κοντά στα 325 εκατομμύρια ευρώ, η απόκτησή τους ως μεταχειρισμένες θα μπορούσε να γίνει με σημαντική έκπτωση, ειδικά αν συνοδευτεί από τεχνική αναβάθμιση ή επαναπιστοποίηση από δανικά ναυπηγεία. Σε κάθε περίπτωση, η άμεση ενίσχυση του στόλου με πλήρως επιχειρησιακές μονάδες, συμβατές με τα νατοϊκά πρότυπα, θα αποτελούσε σημαντικό στρατηγικό κέρδος για το Πολεμικό Ναυτικό.
Οι δανικές φρεγάτες κλάσης Iver Huitfeldt διαθέτουν 32 κελιά Mk 41 Vertical Launch System (VLS) και σχεδιάστηκαν εξαρχής με γνώμονα τη μέγιστη ευελιξία όσον αφορά τα οπλικά συστήματα που μπορούν να φέρουν.
Οι Aster 30 δεν εκτοξεύονται από Mk 41 αλλά από τους γαλλοϊταλικούς εκτοξευτές Sylver A50 ή A70. Αυτό σημαίνει πως οι Iver Huitfeldt δεν μπορούν να φέρουν Aster 30 χωρίς δομικές αλλαγές, αφού το Mk 41 δεν είναι συμβατό με το συγκεκριμένο βλήμα. Αν η Ελλάδα ήθελε να τοποθετήσει Aster 30 στις δανικές φρεγάτες, θα έπρεπε να αντικαταστήσει ή να προσθέσει εκτοξευτές Sylver, κάτι που είναι τεχνικά δυνατό αλλά πολύπλοκο και κοστοβόρο.
Αντιθέτως, οι Barak 8 είναι συμβατοί με το Mk 41 VLS, άρα μπορούν να ενσωματωθούν πολύ πιο εύκολα στις Iver Huitfeldt, καθιστώντας τους Barak πιθανότερη επιλογή για μια γρήγορη και οικονομική αναβάθμιση των πλοίων.
Διαβάστε επίσης:
F-35 σε προσφορά – Τι σημαίνει η στροφή της Lockheed Martin για την Ελλάδα