​Η Ινδική Πολεμική Αεροπορία ανέπτυξε το σύστημα αεράμυνας Barak-8, γνωστό και ως MR-SAM, στη βάση Bhatinda στο Punjab, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν. Σύμφωνα με αναφορές, δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν νέες υποδομές στη βάση, όπως θέσεις εκτόξευσης πυραύλων, ράμπες ραντάρ και ειδικούς χώρους αποθήκευσης, που συνάδουν με τη διάταξη του συστήματος Barak-8. ​

Η επιλογή της βάσης Bhatinda για την ανάπτυξη του MR-SAM είναι στρατηγικής σημασίας. Βρίσκεται περίπου 120 χιλιόμετρα από τα σύνορα Ινδίας-Πακιστάν, επιτρέποντας την κάλυψη σημαντικών πακιστανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στις περιοχές Punjab και Sindh. Επιπλέον, ενισχύει την αεράμυνα μιας από τις μεγαλύτερες αεροπορικές βάσεις της Ινδίας στο Punjab, που φιλοξενεί μοίρες μαχητικών αεροσκαφών και κρίσιμες υποδομές υποστήριξης. ​

Το Barak-8 είναι ένα σύστημα επιφανείας-αέρος μεσαίου βεληνεκούς, σχεδιασμένο να αντιμετωπίζει ποικίλες εναέριες απειλές, όπως αεροσκάφη, ελικόπτερα και εισερχόμενους πυραύλους. Αναπτύχθηκε από κοινού από τον Οργανισμό Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης της Ινδίας (DRDO) και την Israel Aerospace Industries (IAI).

Η Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεών της, γνωστού ως «Ασπίδα του Αχιλλέα», βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την IAI για την απόκτηση του Barak-8, με στόχο την ενίσχυση της αεράμυνας της, ιδιαίτερα κοντά στα νησιά του Αιγαίου και τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία. Το πρόγραμμα αυτό, ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα εκτελεστεί τα επόμενα 12 χρόνια, αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων, με την Ελλάδα να βασίζεται όλο και περισσότερο στην ισραηλινή αμυντική τεχνολογία για να καλύψει τα κενά στα υφιστάμενα συστήματά της. Η επιλογή του Barak-8 έναντι άλλων συστημάτων, όπως οι αμερικανικοί Patriot, φαίνεται να οφείλεται στο χαμηλότερο κόστος και την ταχύτερη παράδοση, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η εμπειρία της Ινδίας με το Barak-8 παρέχει στην Ελλάδα πολύτιμες πληροφορίες για τις δυνατότητες του συστήματος.

Η Ινδία έχει εντάξει το Barak-8 στον στρατό, το ναυτικό και την αεροπορία της, με την αρχική συμφωνία συνεργασίας με την IAI να υπεγράφη το 2017, ύψους άνω των 30.000 crore ρουπιών. Πρόσφατα, στις 7 και 8 Απριλίου 2025, η IAI και οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις ολοκλήρωσαν επιτυχώς μια σειρά δοκιμών του συστήματος στην Ινδία, επιβεβαιώνοντας την επιχειρησιακή του ετοιμότητα. Οι δοκιμές αυτές, που περιλάμβαναν επιτυχείς αναχαιτίσεις στόχων, έδειξαν την ικανότητα του Barak-8 να εξουδετερώνει απειλές σε κρίσιμες αποστάσεις, όπως δήλωσε ο Ινδός υπουργός Άμυνας Rajnath Singh. Το σύστημα έχει ήδη ενσωματωθεί σε πολλά ινδικά πολεμικά πλοία και προγραμματίζεται να εξοπλίσει τις περισσότερες μελλοντικές πλατφόρμες του ινδικού ναυτικού.

Η συνεργασία μεταξύ Ινδίας και Ισραήλ αποδεικνύει την αξιοπιστία του Barak-8 σε πραγματικές συνθήκες, κάτι που η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί για να αντιμετωπίσει τις δικές της προκλήσεις, όπως η απειλή των τουρκικών drones στο Αιγαίο και τον Έβρο.

Επιπλέον, η εμπειρία της Ινδίας δείχνει ότι το Barak-8 μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά σε συνδυασμό με άλλα συστήματα, όπως το ινδικό Akash ή το ρωσικό S-400, προσφέροντας στην Ελλάδα τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα πολυεπίπεδο αμυντικό δίκτυο.

Ωστόσο, η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει προσεκτικά την ενσωμάτωση του συστήματος με τις υπάρχουσες υποδομές της, καθώς και το κόστος συντήρησης και εκπαίδευσης, για να εξασφαλίσει τη μέγιστη απόδοση του Barak-8 στο δικό της επιχειρησιακό περιβάλλον.

Διαβάστε επίσης:

Δεν πήραν στα σοβαρά τους Βορειοκορεάτες οι Ουκρανοί και τώρα… τρέχουν – Το σχέδιο του Κιμ που δεν κατάλαβε κανείς

Ο Τραμπ δημοσιοποιούσε τη νίκη του στον Παναμά. Τότε επενέβη η Κίνα