Κατά την προηγούμενη ελληνοτουρκική κρίση το 2020, η Ελλάδα έκανε μία κομβική κίνηση που πέρασε χαμηλά στα ραντάρ της δημοσιότητας, αλλά είχε βαθύ στρατηγικό αντίκτυπο. Με τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Γαλλία, η Αθήνα εξασφάλισε τον απόλυτο επιχειρησιακό έλεγχο των SCALP EG — των γαλλικών πυραύλων μεγάλης εμβέλειας που ήδη διέθετε στα Mirage 2000-5.
Η συμφωνία, που περιελάμβανε και νέο λογισμικό αποδέσμευσης, σήμαινε ότι η Ελλάδα μπορούσε χωρίς περιορισμούς τρίτων να χρησιμοποιήσει τα υπερόπλα αυτά σε περίπτωση κρίσης. Αυτό ήταν ένα ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία, καθώς οι SCALP EG έχουν εμβέλεια άνω των 250 χιλιομέτρων και μπορούν να πλήξουν στόχους βαθειά μέσα στο τουρκικό έδαφος, ακόμα και κρίσιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν τότε από ασκήσεις όπου ελληνικά Mirage 2000-5 φαίνονταν φορτωμένα με SCALP, σε συνδυασμό με τη διαρροή ότι η Ελλάδα πλέον έχει πλήρη επιχειρησιακή αυτονομία στη χρήση τους, δημιούργησαν αναστάτωση στην Άγκυρα. Πηγές ασφαλείας της εποχής αναφέρουν ότι το τουρκικό Γενικό Επιτελείο αναγκάστηκε να επανασχεδιάσει σενάρια επιχειρήσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η απόφαση αυτή της Αθήνας, μαζί με τις μετέπειτα αγορές Rafale και την προοπτική απόκτησης F-35, εντάσσεται σε ένα συνολικότερο σχέδιο αποτροπής, που κάνει την Άγκυρα να σκέφτεται πολύ προσεκτικά πριν προβεί σε προκλήσεις.
Η Ελλάδα ξεκίνησε τη διαδικασία αναβάθμισης των πυραύλων SCALP EG, όταν εστάλησαν Γάλλοι εμπειρογνώμονες για τον έλεγχο τους. Ωστόσο, η επίσημη συμφωνία για την ανακαίνιση μέσης διάρκειας ζωής (MLR) υπογράφηκε στις 11 Μαΐου 2023 μεταξύ του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της MBDA. Η σύμβαση αυτή περιλαμβάνει την παροχή προϊόντων προετοιμασίας αποστολών, υπηρεσιών συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης, με στόχο την παράταση της επιχειρησιακής υπεροχής του όπλου έναντι μελλοντικών απειλών.
Παρλάπιπας
Οι πύραυλοι SCALP EG εξοπλίζουν τα Mirage 2000-5 και τα Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι είχαν παραγγελθεί ως μέρος του αρχικού πακέτου όπλων για τα Mirage 2000-5. Επιπλέον, η Ελλάδα παρήγγειλε περισσότερους πυραύλους SCALP στο πλαίσιο των πακέτων όπλων για τα 18 Rafale που παραγγέλθηκαν το 2021 και τα επιπλέον έξι Rafale που παραγγέλθηκαν το 2022.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπήρξαν ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο ορισμένοι από τους ελληνικούς πυραύλους SCALP EG που εστάλησαν για αναβάθμιση να έχουν καταλήξει στην Ουκρανία. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επίσημες επιβεβαιώσεις για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, και η MBDA δεν έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση.
Διαβάστε επίσης:
Επίσπευση-έκπληξη στα F-35: Τι δείχνει η πρόωρη εκπαίδευση των Ελλήνων πιλότων;
Η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει το γαλλικό παράδειγμα στα drone απέναντι στην Τουρκία