Αντιμέτωπη με τον γήρανση του στόλου της και τις παρατεταμένες καθυστερήσεις στην απόκτηση νέων F-16 από τις ΗΠΑ, η Τουρκία επιταχύνει τις προσπάθειές της για απόκτηση αεροσκαφών Eurofighter Typhoon. Στο πλαίσιο επείγοντος σχεδίου ενίσχυσης των δυνατοτήτων της αεροπορίας, η Άγκυρα φαίνεται πρόθυμη να αγοράσει ακόμη και μεταχειρισμένα Eurofighter.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική στρατηγική προβλέπει αρχικά την απόκτηση 20 μεταχειρισμένων Eurofighter Typhoon Tranche 1 από το Ηνωμένο Βασίλειο, ακολουθούμενων από 20 νέα αεροσκάφη Tranche 4. Όπως ανέφερε το ισπανικό μέσο La Razon, οι παραδόσεις αναμένεται να ξεκινήσουν το 2026, με πλήρη λειτουργική ικανότητα έως το 2030.

Παλαιότερες δημοσιεύσεις σε τουρκικά μέσα έκαναν λόγο για πιθανή συμπερίληψη αεροσκαφών που είχαν προηγουμένως πωληθεί από το ΗΒ (Ηνωμένο Βασίλειο) σε χώρες του Κόλπου, ωστόσο αυτές οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώθηκαν.

Στις 6 Φεβρουαρίου, πηγές του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας δήλωσαν ότι η αεροπορία της χώρας συνεχίζει τις προσπάθειες για απόκτηση 40 Eurofighter Typhoon, με διάφορες επιλογές να εξετάζονται χωρίς ακόμα να έχει ληφθεί τελική απόφαση. Το έγγραφο ορισμού αναγκών, που καταρτίστηκε μετά από διαπραγματεύσεις, έχει υποβληθεί τόσο στο βρετανικό υπουργείο Άμυνας όσο και στην εταιρεία παραγωγής, με την Άγκυρα να περιμένει προσφορές τιμών. Η ίδια πηγή τόνισε ότι, ενώ η προτίμηση είναι για νέα αεροσκάφη στην πρώτη παρτίδα, η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις.

Σημαντική εξέλιξη ήταν η άρση του γερμανικού εμποδίου στις 13 Νοεμβρίου 2024, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ. Η Γερμανία είχε προηγουμένως αποκλείσει την πώληση, αναφέροντας γεωπολιτικές ανησυχίες όπως η απόκτηση των ρωσικών S-400 από την Τουρκία, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και οι καθυστερήσεις στην έγκριση της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επιβεβαίωσε στις 19 Οκτωβρίου 2024, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Κωνσταντινούπολη, ότι η Γερμανία έδωσε αρχική έγκριση για τη συμφωνία, με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται υπό την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, δύο Eurofighter Typhoon της βρετανικής RAF προσγειώθηκαν στις 18 Δεκεμβρίου 2024 στη βάση Μιουρτέντ της Άγκυρας, μετά τη συμμετοχή τους σε ασκήσεις στο Κατάρ. Τουρκικές αρχές πραγματοποίησαν λεπτομερή αξιολόγηση των αεροσκαφών.

Το Eurofighter Typhoon παράγεται από το κονσόρτσιουμ Eurofighter GmbH, στο οποίο συμμετέχουν η Airbus Defence and Space (46%), η BAE Systems (33%) και η Leonardo (21%), με εταιρείες από τη Γερμανία, το ΗΒ, την Ισπανία και την Ιταλία.

Ανησυχίες στην Ελλάδα και το θέμα Meteor

Οι τουρκικές προθέσεις να εξοπλίσει τα Eurofighter με πυραύλους Meteor έχουν προκαλέσει ανησυχίες στην Ελλάδα, λόγω του ανταγωνισμού των δύο χωρών στο Αιγαίο. Η Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, καταθέτει διπλωματικές ενστάσεις για να αποτρέψει την απόκτηση αυτών των όπλων από την Άγκυρα.

Σε μια ειρωνική εξέλιξη, ο τουρκικός υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν αναφέρθηκε στη Γαλλία ως «μικρή χώρα» σε συνέντευξη Τύπου στις 10 Ιανουαρίου, ενώ η Τουρκία διαπραγματεύεται τώρα την απόκτηση γαλλικών Meteor.

Ο πύραυλος Meteor, ανεπτυγμένος από την ευρωπαϊκή MBDA, είναι ένα από τα πιο προηγμένα αεροπορικά όπλα παγκοσμίως, με εμβέλεια πάνω από 100 χλμ. και ικανότητα πρόσδεσης σε πολλαπλούς στόχους.

Προτεραιότητα στα F-16 έναντι εκσυγχρονισμού

Η Άγκυρα αποφάσισε να δώσει προτεραιότητα στην άμεση απόκτηση F-16 έναντι του εκσυγχρονισμού του υπάρχοντος στόλου. Στις 26 Νοεμβρίου 2024, ο Γκιουλέρ δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι η Τουρκία εγκατέλειψε το σχέδιο εκσυγχρονισμού 79 αεροσκαφών με αμερικανικά kits, μεταφέροντας τις ευθύνες στην τουρκική TUSAŞ.

Παράλληλα, η Τουρκία έχει καταβάλει 1,4 δισ. δολάρια για 40 F-16 Block 70 Viper, με την ελπίδα να επιστρέψει στο πρόγραμμα F-35 μετά την αποχώρησή της το 2021 λόγω των S-400. Ο Γκιουλέρ ανέφερε ότι οι Αμερικανοί έδειξαν αλλαγή στάσης, πιθανώς λόγω της ανάπτυξης του τοπικού μαχητικού KAAN, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη πρόοδος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

H Ρουμανία είπε όχι στις γαλλικές Gowind για να πάρει ελαφριές τουρκικές κορβέτες

Το άλυτο πρόβλημα με το ανάγλυφο της Τουρκίας – Δεν θα μπορούν να δουν τα ελληνικά μαχητικά ακόμα και αν αυτά μπουν βαθιά μέσα στην τουρκική ενδοχώρα

Τραμπ: Καθαρισμός μουσείων από «αντιαμερικανική ιδεολογία»

___

Με πληροφορίες από το Nordic Monitor