Η Τουρκία εξετάζει την απόκτηση μεταχειρισμένων Eurofighter, με φαινομενικό στόχο τη διατήρηση ισορροπίας ισχύος, ωστόσο οι πραγματικές επιδιώξεις μπορεί να είναι βαθύτερες.
Κύκλοι της αμυντικής κοινότητας εκτιμούν ότι ο βασικός στόχος της Άγκυρας είναι η πρόσβαση στην τεχνολογία των πυραύλων Meteor.
Ο πύραυλος Meteor, που θεωρείται ο κορυφαίος πύραυλος αέρος-αέρος παγκοσμίως, προσφέρει μακρά εμβέλεια και δυνατότητα εμπλοκής στόχων εκτός οπτικής εμβέλειας. Η πιθανή πρόσβαση της Τουρκίας σε αυτή την τεχνολογία θα αποτελούσε σημαντική αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της.
Η πρόθεση αυτή συναντά αντιδράσεις από ευρωπαϊκούς εταίρους, ειδικά την Γερμανία, που εμφανίζεται απρόθυμη να προχωρήσει σε μεταβίβαση ευαίσθητης τεχνολογίας σε μία χώρα που διατηρεί ετεροβαρείς σχέσεις με το ΝΑΤΟ.
Οι Τούρκοι τονίζουν ότι δεν διαπραγματεύονται με τη Γερμανία για τα Eurofighter αλλά με τη Μεγάλη Βρετανία. Άρα η Τουρκία ενδιαφέρεται για μεταχειρισμένα Eurofighter της Μεγάλης Βρετανίας.
Το Eurofighter Typhoon είναι αποτέλεσμα συνεργασίας τεσσάρων χωρών: Ηνωμένου Βασιλείου, Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας. Οποιαδήποτε εξαγωγή του αεροσκάφους πρέπει να εγκριθεί και από τις τέσσερις κυβερνήσεις.
Η Γερμανία έχει αρνηθεί επανειλημμένα να εγκρίνει εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Τουρκία μετά την εισβολή στη Συρία το 2019 και τις γενικότερες εντάσεις σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Ανατολικής Μεσογείου. Ειδικά όσον αφορά επιθετικά οπλικά συστήματα, είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική.
Ακόμα κι αν η Βρετανία ή η Ιταλία ήταν θετικές (κάτι που φημολογείται), δεν μπορούν μόνες τους να εγκρίνουν πώληση. Η Γερμανία έχει λόγο και βέτο λόγω της συνεισφοράς της στο πρόγραμμα (ιδίως στη δομική κατασκευή και ηλεκτρονικά του Eurofighter).
Διαβάστε επίσης:
F-35 σε προσφορά – Τι σημαίνει η στροφή της Lockheed Martin για την Ελλάδα
Το επάγγελμα που όλα τα παιδιά ονειρεύονται – Γιατί τόσο λίγοι γίνονται αστροναύτες;