Η αναβάθμιση του ελληνικού στόλου υποβρυχίων αποτελεί ένα από τα πλέον κρίσιμα κεφάλαια στο πλαίσιο της αμυντικής ενίσχυσης ύψους 25 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά ισχυρότερη θαλάσσια αποτρεπτική ικανότητα με την εκκίνηση της διαδικασίας εκσυγχρονισμού των τεσσάρων υπερσύγχρονων υποβρυχίων τύπου 214 Παπανικολής, καθώς και την προμήθεια τεσσάρων νέων υποβρυχίων.

Τα υποβρύχια “Παπανικολής”, “Πιπίνος”, “Ματρόζος” και “Κατσώνης” θα αποκτήσουν σημαντικές τεχνολογικές αναβαθμίσεις όπως αντικατάσταση των τορπιλών SUT Mod 0 με τις κορυφαίες γερμανικές SeaHake DM2A4, τορπίλες βαρέος τύπου, εξαιρετικά ακριβείς και ανθεκτικές σε παρεμβολές και αναβάθμιση του Συστήματος Διαχείρισης Μάχης ISUS-90 ώστε να υποστηρίζει τα νέα όπλα.

Οι SeaHake Mod 4 διαθέτουν ταχύτητα έως 50 κόμβους, βεληνεκές άνω των 50 χλμ., κεφαλή 260 κιλών, με προηγμένο ψηφιακό σόναρ και ECCM τεχνολογία, καθοδήγηση με οπτική ίνα, επιτρέποντας ακρίβεια και ασφάλεια εν μέσω ηλεκτρονικών παρεμβολών.

Ταυτόχρονα, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού έλαβε πράσινο φως για την απόκτηση τεσσάρων νέων υποβρυχίων, με διεθνή διαγωνισμό να αναμένεται ενώ δεν έχει αποκλειστεί η συμπαραγωγή με ελληνικά ναυπηγεία (π.χ. Σκαραμαγκά), γεγονός που θα ενίσχυε και την ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Η πρώτη παρτίδα τορπιλών SeaHake θα παραδοθεί στα μέσα του 2025 και η δεύτερη παρτίδα μέχρι το τέλος του 2025.

Τα νέα υποβρύχια που σχεδιάζει να αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό αναμένεται να φέρουν και πυραυλικά συστήματα, και μάλιστα πύραυλους cruise (π.χ. τύπου Sub-Harpoon ή ακόμη και Scalp Naval).

Τα υποβρύχια τύπου 214 του ελληνικού στόλου δεν φέρουν ακόμη πυραύλους, αλλά η υποδομή και οι τεχνικές προδιαγραφές το επιτρέπουν. Έχουν ήδη βληθεί σε ασκήσεις με Harpoon από εξωτερικές πηγές και υπάρχουν προδιαγραφές για πυραυλικά όπλα.

Η Ελλάδα, στο πλαίσιο της αγοράς τεσσάρων νέων υποβρυχίων, διερευνά επιλογές που περιλαμβάνουν ενσωμάτωση κάθετων εκτοξευτών (VLS) ή/και σωλήνων για πυραύλους cruise, κάτι που θα αλλάξει το επίπεδο ισχύος του στόλου ριζικά.

Πιθανά όπλα θα ήταν οι Harpoon Block II+ (κατά πλοίων και παράκτιων στόχων), οι Scalp Naval (στρατηγικά πλήγματα σε βάθος άνω των 1000 χλμ.), ίσως και ευρωπαϊκός Naval Strike Missile (NSM) στο μέλλον.

Αυτό για την Ελλάδα θα σήμαινε απόκτηση δυνατότητας στρατηγικής αποτροπής από τη θάλασσα, δυνατότητα προληπτικών ή απαντητικών πλήγματων σε κρίσιμες εγκαταστάσεις και αόρατο χτύπημα, καθώς τα υποβρύχια είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν

Αν αποκτήσει τέτοιες δυνατότητες το ΠΝ, ειδικά με πυραύλους όπως ο Scalp Naval, θα πρόκειται για πραγματικό πολλαπλασιαστή ισχύος, με δυνατότητα να πλήξει στρατηγικούς στόχους από αποστάσεις ασφαλείας.

Υποβρύχια: Ζήτησε προσφορές το Πολεμικό Ναυτικό για τέσσερα νέα και δεν θα είναι απαραίτητα τα 214

Διαβάστε επίσης

Νετανιάχου απειλεί με στρατιωτική επίθεση: «Αν δεν καταστραφούν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, θα δράσουμε μόνοι μας»

Ισραήλ – Τουρκία: Το «παράθυρο» των επιθέσεων πριν την τουρκική στρατιωτική εγκατάσταση στη Συρία