Η Τουρκία έχει επενδύσει σε υποβρύχια drones (UUVs – Unmanned Underwater Vehicles) για ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις (ASW), με στόχο τον εντοπισμό και την παρακολούθηση ελληνικών υποβρυχίων.

Τα UUVs μπορούν να περιπολούν συγκεκριμένες περιοχές και να ανιχνεύουν υποβρύχια μέσω σόναρ, χωρίς να εκθέτουν πλοία ή ελικόπτερα ASW. Ειδικά σε περάσματα όπως το Κρητικό Πέλαγος, το Αιγαίο ή το Ιόνιο, τα τουρκικά drones μπορούν να εντοπίσουν ελληνικά υποβρύχια κατά την έξοδό τους από ναύσταθμους. Μπορούν επίσης να αφήνουν παθητικά και ενεργητικά σόναρ σε περάσματα ή περιοχές ενδιαφέροντος, δημιουργώντας ένα υποθαλάσσιο δίκτυο ανίχνευσης.

Τα δεδομένα που συλλέγουν τα τουρκικά υποβρύχια drones μπορούν να μεταφέρονται σε ελικόπτερα S-70B Seahawk ή στα νέα τουρκικά TF-2000 αντιτορπιλικά, ώστε να εξαπολύσουν επιθέσεις με τορπίλες ή βόμβες βάθους.

Το ARKOZ UUV είναι ένα υποβρύχιο drone της ASELSAN για αναγνώριση και εντοπισμό στόχων το Koç Savunma UUVs αναπτύσσεται για ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις ενώ το “Deringöz” Sonar System είναι ένα εξελιγμένο τουρκικό σύστημα σόναρ για εντοπισμό υποβρυχίων με χρήση UUVs.

Τα ελληνικά Type 214 (Παπανικολής-class) έχουν ΑΙΡ (Air Independent Propulsion) που τα καθιστά εξαιρετικά αθόρυβα. Αυτό μειώνει την πιθανότητα εντοπισμού από τουρκικά UUVs ενώ δολώματα σόναρ (sonar decoys) μπορούν να μπερδέψουν τους αισθητήρες των τουρκικών drones.

Τα ελληνικά υποβρύχια συνήθως ακολουθούν ελιγμούς σε περιοχές με πολύπλοκα θαλάσσια ρεύματα και υποθαλάσσιες μορφολογίες για απόκρυψη.

Να σημειωθεί πως και η Ελλάδα έχει ξεκινήσει προγράμματα ανάπτυξης υποβρυχίων drones (όπως μέσω της INTRACOM Defense), που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για παραπλάνηση ή εξουδετέρωση τουρκικών UUVs.

Η Τουρκία είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιήσει υποβρύχια drones για εντοπισμό ελληνικών υποβρυχίων, ειδικά στα κύρια περάσματα του Αιγαίου. Ωστόσο, η υψηλή αθόρυβη τεχνολογία των ελληνικών Type 214 και οι αντίμετρα ASW μπορούν να περιορίσουν αυτή την απειλή. Η Ελλάδα πάντως θα πρέπει να ενισχύσει την ανάπτυξη δικών της UUVs και να επενδύσει σε ανθυποβρυχιακές τακτικές για να διατηρήσει το πλεονέκτημα.