Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες που να υποδεικνύουν ότι η Αίγυπτος, η Κροατία ή η Σερβία έχουν εκφράσει επίσημες αντιδράσεις σχετικά με την πιθανή πώληση πυραύλων αέρος-αέρος Meteor στην Τουρκία. Η Ελλάδα, από την πλευρά της, έχει εκφράσει την αντίθεσή της σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, να δηλώνει ότι μια τέτοια πώληση δεν συνάδει με τις άριστες στρατηγικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.
Υπάρχουν αναφορές ότι η Γαλλία είχε εμποδίσει την προμήθεια πυραύλων Meteor στην Αίγυπτο για τα Rafale της, προκειμένου να διατηρηθεί η στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή. Παρόμοια, δεν έχουν πωληθεί πύραυλοι του τύπου στη Σερβία και την Κροατία, παρά την αγορά Rafale από τις δύο αυτές χώρες.
Οι χώρες αυτές έχουν κάθε έννομο συμφέρον να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και να αντιδράσουν σθεναρά, αν οι ίδιες δεν πάρουν Meteor και πάρει η Τουρκία.
Δεδομένων των περιφερειακών ισορροπιών και των στρατιωτικών δυνατοτήτων που προσφέρουν οι πύραυλοι Meteor, η Γαλλία θα κάνει μεγάλο στρατηγικό λάθος αν δώσει τους Meteor στην Τουρκία, η οποία την επόμενη στιγμή θα τους… αντιγράψει και αφήσει παραπονούμενους Έλληνες, Αιγύπτιους, Σέρβους και Κροάτες.
Διαβάστε επίσης στο geostratigika.gr
Τουρκία: Αλλάζουν πάλι το Kaan οι Τούρκοι – Δεν μπορούν να το κάνουν στελθ
Πόσο υποβαθμισμένοι θα είναι οι Meteor που θα δώσει η Γαλλία στην Τουρκία;