Mirage 2000: Η απόλυτη επιχειρησιακή και εμπορική επιτυχία συνεχίζεται κανονικότατα – Τι λένε οι Γάλλοι για τα ελληνικά
Ποιο το μέλλον των Mirage 2000.
Διονύσης Αντωνέλλος Featured Ένοπλες Δυνάμεις Ελληνοτουρκικά ΕξοπλιστικάMirage 2000: Η απόλυτη επιχειρησιακή και εμπορική επιτυχία συνεχίζεται κανονικότατα, με τους Γάλλους να βλέπουν συνέχεια για το μαχητικό.
Στις 10 Μαρτίου 1978 απογειώθηκε για πρώτη φορά το πρωτότυπο του Mirage 2000. Προοριζόμενο να αντικαταστήσει τα Mirage III/V και IV της Πολεμικής Αεροπορίας της Γαλλίας.
Το αεροσκάφος «είχε αναμφισβήτητη επιτυχία, τόσο από τεχνολογική άποψη όσο και από επιχειρησιακή και εμπορική, με παραγωγή 601 αεροσκαφών, τα μισά από τα οποία προορίζονταν για εξαγωγές σε οκτώ διεθνείς αεροπορικές δυνάμεις», σημειώνει το meta-defense.fr.
«Έτσι και από τεχνολογική και επιχειρησιακή άποψη, το “2000” είναι το πρώτο αεροσκάφος που συνδύασε τις επιδόσεις της πτέρυγας Delta που έκανε την επιτυχία του Mirage III, με ηλεκτρικά χειριστήρια πτήσης και προηγμένες συσκευές υψηλής ανύψωσης, δίνοντας πολύ υψηλές επιδόσεις σε αυτό το μονοκινητήριο αεροσκάφος που θεωρείται από πολλούς ως ο μόνος ανταγωνιστής του διάσημου F-16», τονίζεται.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Mirage 2000 «εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει την ένοπλη γροθιά πολλών ενόπλων δυνάμεων, σχεδόν 45 χρόνια μετά την πρώτη πτήση του και εξακολουθεί να θεωρείται το καλύτερο μαχητικό σε υπηρεσία στην Ελλάδα, αλλά και την Ινδία – ακόμη και με τη σύμφωνη γνώμη των πιλότων – τουλάχιστον μέχρι την άφιξη του ορισθέντος διαδόχου του, του Rafale», τονίζεται.
Mirage 2000: Η απόλυτη επιχειρησιακή και εμπορική επιτυχία συνεχίζεται κανονικότατα – Τι λένε οι Γάλλοι για τα ελληνικά
«Εκτός από την απόδοσή του που του επιτρέπει να είναι στο ίδιο επίπεδο με τα περισσότερα σύγχρονα αεροσκάφη μάχης, συμπεριλαμβανομένων κάποιων πολύ βαρύτερων και ακριβότερων, το Mirage 2000 προετοίμασε τέλεια το έδαφος για το Rafale . Έτσι, η Αίγυπτος, αλλά και το Κατάρ, η Ινδία, η Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επέλεξαν τη ναυαρχίδα της Dassault Aviation για να πάρει τη σκυτάλη από το γενναίο 2000», αναφέρεται.
Σύμφωνα με τους Γάλλους, ακόμα και σήμερα το Μαρόκο σχεδιάζει να εξοπλιστεί με περίπου 30 Mirage Emirati 2000-9 , ενώ πρόσφατες πληροφορίες αναφέρουν την πιθανή απόκτηση των Mirage 2000 EDA και DDA της Πολεμικής Αεροπορίας του Κατάρ από την Ινδονησία, για την αντικατάσταση των Su-27 και Su. -30, εν αναμονή του στόλου Rafale.
«Όσο για την Ελλάδα, την Ινδία, την Ταϊβάν και την Αίγυπτο, φαίνονται όλες αποφασισμένες να χρησιμοποιήσουν τον στόλο του 2000 μέχρι το τέλος των δυνατοτήτων τους , καθώς η εξκολουθούν να αποδεικνύουν αποτελεσματικότητα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις αποστολές αναχαίτισης και εναέριας υπεροχής», υπογραμμίζει το meta-defense.fr.
Διαβάστε επίσης:
Νέες προκλήσεις από την Τουρκία – Επανέρχονται οι χάρτες της Γαλάζιας Πατρίδας