Ακόμα και αν υποθετικά η Ελλάδα είχε 400 επιθετικά drones, αυτά δεν θα ήταν αρκετά για την Αθήνα να αντιμετωπίσει την Τουρκία.
Ο αριθμός των 400 επιθετικών drones μπορεί να φαίνεται αρκετός, αλλά για να δοθεί μια ολοκληρωμένη εκτίμηση, πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλοί παράγοντες.
Τετρακόσια drones θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να χτυπήσουν στρατηγικούς στόχους όπως στρατιωτικές βάσεις, αεροδρόμια, πλοία και ενδεχομένως αντιαεροπορικά συστήματα. Ωστόσο, αυτός ο αριθμός ενδέχεται να μην είναι αρκετός για να καλύψει όλη την επικράτεια και τις πολλαπλές απειλές που μπορεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα σε έναν εκτεταμένο πόλεμο.
Τα drones δεν θα είναι μόνο επιθετικά όπλα, αλλά και μέσα για τη συνεχιζόμενη παρακολούθηση και αναγνώριση. Η ανάγκη για drones που να καλύπτουν περιοχές του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και να παρακολουθούν τις κινήσεις των τουρκικών δυνάμεων, μπορεί να αυξήσει την ανάγκη για περισσότερα drones, ακόμα και αν η Ελλάδα διαθέτει 400 επιθετικά.
Η Τουρκία έχει ήδη σημαντικό στόλο από επιθετικά drones, όπως τα Bayraktar TB2 και Anka. Αυτά τα drones έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά σε διάφορες στρατιωτικές συγκρούσεις και η Τουρκία τα έχει χρησιμοποιήσει με επιτυχία στην Συρία, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αν η Τουρκία ενισχύσει περαιτέρω τις δυνατότητές της με περισσότερα drones, 400 drones από την Ελλάδα ίσως να μην είναι αρκετά για να υπερκαλύψουν την τουρκική ικανότητα στον τομέα αυτό.
Η Τουρκία έχει αναπτύξει αντιαεροπορικά συστήματα και στρατηγικές για να προστατεύσει τις στρατηγικές της τοποθεσίες. Για να είναι αποτελεσματικά τα drones της Ελλάδας, πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να παρακάμψουν ή να καταστρέψουν τέτοια συστήματα (π.χ. τα συστήματα S-400, ή άλλα αντιαεροπορικά συστήματα). Αυτό μπορεί να απαιτήσει την ανάπτυξη ειδικών drones που να έχουν χαρακτηριστικά stealth (κρυφή πτήση) και να είναι εξοπλισμένα με δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου ή άλλες τεχνολογίες που να τα καθιστούν πιο δύσκολα ανιχνεύσιμα και αναχαιτίσιμα.
Η επιτυχία μιας στρατηγικής που στηρίζεται σε 400 drones εξαρτάται και από τη διάρκεια της σύγκρουσης. Τα drones απαιτούν συνεχιζόμενη συντήρηση, και είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχουν αποθέματα ανταλλακτικών και υποδομές για την υποστήριξή τους σε περίπτωση εκτεταμένων επιχειρήσεων. Εάν τα drones καταστραφούν ή εξαντληθούν, η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί να επενδύσει σε νέες μονάδες ή σε αντικατάσταση των κατεστραμμένων.
Η χρήση 400 επιθετικών drones δεν περιορίζεται μόνο στον αριθμό τους, αλλά και στην επιχειρησιακή υποστήριξη που τα συνοδεύει. Η Ελλάδα θα χρειαστεί να επενδύσει στην εκπαίδευση προσωπικού, στην ανάπτυξη στρατηγικών και τακτικών χρήσης των drones, και στη δημιουργία υποδομών για την ασφαλή εκτόξευση και καθοδήγηση των drones σε πραγματικό χρόνο.
Αν η Τουρκία εξαπολύσει μια ευρεία επίθεση, η Ελλάδα πιθανώς θα αντιμετωπίσει μια σειρά από εναέριες, ναυτικές και χερσαίες απειλές. Τα 400 drones ίσως να μην επαρκούν για να καλύψουν όλα τα μέτωπα ταυτόχρονα. Μια αποτελεσματική στρατηγική απαιτεί συνδυασμό επιθετικών drones και άλλων στρατιωτικών μέσων (π.χ. αεροπορική δύναμη, πλοία, χερσαία στρατεύματα), ώστε να υπάρχει ευχέρεια στη χρήση και ανακατεύθυνση των drones προς τα πιο κρίσιμα σημεία.
Ο αριθμός των 400 επιθετικών drones μπορεί να προσφέρει μια σημαντική στρατηγική ενίσχυση στις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας, αλλά πιθανώς δεν θα είναι αρκετός για να καλύψει όλες τις στρατηγικές ανάγκες σε μια σύγκρουση με την Τουρκία. Η Τουρκία διαθέτει ήδη τεχνολογική υπεροχή στον τομέα των drones, και η Ελλάδα θα πρέπει να επενδύσει όχι μόνο σε αριθμό drones, αλλά και στην ποιότητα, την τεχνολογία και την επιχειρησιακή τους χρήση για να έχει ουσιαστική δυνατότητα άμυνας και επιθετικής δράσης.
Διαβάστε επίσης: