Η απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από την Τουρκία στον τομέα της τεχνολογίας drone εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.
Η Τουρκία έχει επενδύσει σημαντικά στην ανάπτυξη και παραγωγή drones εδώ και πάνω από 15 χρόνια. Εταιρείες όπως η Baykar (κατασκευαστής του Bayraktar TB2) και η Turkish Aerospace Industries (TAI) έχουν δημιουργήσει ισχυρές υποδομές και τεχνογνωσία. Τα τουρκικά drones χρησιμοποιούνται ήδη σε επιχειρήσεις και εξάγονται σε πολλές χώρες.
Η Ελλάδα έχει κάνει περιορισμένες επενδύσεις στον τομέα αυτό, αλλά υπάρχουν σημαντικά βήματα μέσω συνεργασιών με διεθνείς εταίρους, ερευνητικά προγράμματα, και εγχώριες πρωτοβουλίες, όπως η ανάπτυξη drones από ερευνητικά ιδρύματα και εταιρείες.
Η ανάπτυξη τεχνολογίας drones απαιτεί σημαντική επένδυση κεφαλαίων. Η Τουρκία έχει αφιερώσει μεγάλο ποσοστό του αμυντικού της προϋπολογισμού σε αυτόν τον τομέα. Αν η Ελλάδα διαθέσει ανάλογους πόρους, θα μπορούσε να μειώσει το χρονικό χάσμα.
Η Τουρκία έχει ένα μεγάλο δίκτυο πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και αμυντικών εταιρειών που συνεργάζονται στενά. Η Ελλάδα χρειάζεται να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ έρευνας και βιομηχανίας για να επιταχύνει την πρόοδο.
Η Ελλάδα μπορεί να συνεργαστεί με χώρες που έχουν προχωρήσει στον τομέα της τεχνολογίας drones, όπως το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, ή ευρωπαϊκές χώρες, για να αποκτήσει τεχνογνωσία και να αναπτύξει εγχώρια προϊόντα.
Η Τουρκία χρειάστηκε 15-20 χρόνια συστηματικής επένδυσης για να φτάσει στο σημερινό της επίπεδο. Αν η Ελλάδα ξεκινήσει σήμερα με σταθερή και στρατηγική επένδυση, μπορεί να καλύψει τη διαφορά μέσα σε 10-15 χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συνεχής χρηματοδότηση και πολιτική βούληση.
Διαβάστε επίσης:
Συρία : Αυτό είναι το σχέδιο της Άγκυρας
Χυδαία πρόκληση η Τουρκία με Ακάρ – Θα κολυμπάμε στο Καστελόριζο