Η απόφαση να μην προσμετρούνται οι αμυντικές δαπάνες στο δημόσιο χρέος μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα καθώς δίνει στην Αθήνα την αναγκαία δημοσιονομική ελευθερία.
Η Ελλάδα, με αυτή την απόφαση, μπορεί να επενδύσει σε νέα οπλικά συστήματα χωρίς να επιβαρύνεται το χρέος της, κάτι που ήταν μέχρι τώρα σημαντικός περιοριστικός παράγοντας.
Η Αθήνα, αποκτά τη δυνατότητα για νέα προγράμματα σε βάθος χρόνου, όπως περισσότερα μαχητικά, φρεγάτες, αντιαεροπορικά συστήματα και drones.
Έτσι, η Ελλάδα θα μπορεί να υπογράφει συμβόλαια ταχύτερα, χωρίς να ανησυχεί για υπερβάσεις στον προϋπολογισμό ή πολιτικές αντιδράσεις περί δημοσιονομικής σταθερότητας.
Καθώς δεν θα υπάρχει πια το “βάρος” της επιβάρυνσης του χρέους, πρακτικά αυτό μπορεί να σημαίνει πιθανή αγορά επιπλέον Rafale ή F-35, ταχύτερη αγορά κορβετών ή φρεγατών, νέα συστήματα αεράμυνας (π.χ. Patriot PAC-3 ή SAMP/T) και περισσότερες επενδύσεις σε drones και πυρομαχικά μεγάλης εμβέλειας.
Αν η απόφαση αυτή εφαρμοστεί πλήρως και χωρίς “ψιλά γράμματα”, η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα στην ενίσχυση της αποτρεπτικής της ισχύος.
Θυμίζεται ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε πρόσφατες δηλώσεις της, τόνισε ότι η Ευρώπη μπορεί να «μετακινήσει βουνά» όταν υιοθετεί μια «νοοτροπία κατεπείγοντος». Επισήμανε, ωστόσο, ότι αυτή η προσέγγιση πρέπει να υιοθετηθεί σε «πιο μόνιμη βάση»
Παράλληλα, πρότεινε την ενεργοποίηση της «ρήτρας διαφυγής», επιτρέποντας στα κράτη-μέλη της ΕΕ να ενισχύσουν τις αμυντικές τους ικανότητες χωρίς οι σχετικές δαπάνες να υπολογίζονται στο δημοσιονομικό έλλειμμα.
Η πρόταση χαιρετίστηκε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ανέφερε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει από καιρό την εξαίρεση των αμυντικών επενδύσεων από δημοσιονομικούς περιορισμούς
Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου, όπου συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σε μια «πιο συναλλακτική εποχή στις παγκόσμιες υποθέσεις»
Διαβάστε επίσης στο geostratigika.gr