Η ανάπτυξη τουρκικών δορυφόρων, αν και εντυπωσιακή, δεν αποτελεί από μόνη της λόγο πανικού για την Ελλάδα, αλλά σίγουρα είναι μια εξέλιξη που απαιτεί προσοχή, σχεδιασμό και άμεση στρατηγική αντίδραση. Αν η Τουρκία φτάσει τον στόχο των 100 δορυφόρων, θα ενισχύσει σημαντικά τις δυνατότητές της σε τομείς όπως η επιτήρηση, η επικοινωνία, η πλοήγηση και η στρατιωτική χρήση τεχνολογιών διαστήματος.

Οι τουρκικοί δορυφόροι υψηλής ανάλυσης μπορούν να παρέχουν δεδομένα για στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές της Ελλάδας, ακόμα και σε πραγματικό χρόνο ενώ η Τουρκία μειώνει την εξάρτησή της από ξένες δορυφορικές υπηρεσίες, αποκτώντας πλήρη έλεγχο στις στρατιωτικές και πολιτικές επικοινωνίες.

Οι τουρκικοί δορυφόροι θα υποστηρίζουν UAVs, πυραύλους και άλλες στρατιωτικές επιχειρήσεις με βελτιωμένη ακρίβεια και συντονισμό την ώρα που με το δίκτυο δορυφόρων της, η Τουρκία θα ενισχύσει το γεωπολιτικό της κύρος, κερδίζοντας επιρροή και συνεργασίες.

Πρέπει όμως όλα τα παραπάνω να ανησυχούν την Ελλάδα; Ναι, είναι η απάντηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αποτελεσματικές στρατηγικές αντίδρασης. Η πρόοδος της Τουρκίας στο διάστημα μπορεί να επιφέρει πλεονεκτήματα για την ίδια, αλλά δεν είναι ανίκητη. Η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή με κατάλληλα βήματα.

Η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στην ανάπτυξη μικροδορυφόρων (cubesats) και προηγμένων δορυφορικών συστημάτων για επιτήρηση, επικοινωνίες και στρατιωτική χρήση. και να κάνει συνεργασίες με την Ε.Ε., τις ΗΠΑ και άλλες χώρες μπορούν να προσφέρουν τεχνογνωσία και υποστήριξη.

Η Αθήνα μπορεί να αξιοποιήσει την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) και τις υποδομές του ΝΑΤΟ για να ενισχύσει τις δικές της δυνατότητες.

Χρειάζονται όμως και αντίμετρα με επένδυση σε τεχνολογίες αντιδορυφορικών μέτρων, όπως ηλεκτρονικές παρεμβολές (jamming) ή κυβερνοεπιθέσεις για την αποτροπή χρήσης τουρκικών δορυφόρων.

Είναι μονόδρομος για την Ελλάδα η ενίσχυση της κυβερνοάμυνας για την προστασία κρίσιμων υποδομών από τουρκικές επιχειρήσεις κατασκοπείας καθώς και η ενίσχυση της εγχώριας τεχνολογίας UAV και πυραύλων ενώ η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση δορυφορικών δεδομένων, τον εντοπισμό δορυφόρων που απειλούν και την αντίδραση σε πραγματικό χρόνο.

Η εξέλιξη της Τουρκίας στον τομέα των δορυφόρων αποτελεί πρόκληση, αλλά η Ελλάδα έχει την τεχνογνωσία και τις συμμαχίες για να απαντήσει αποτελεσματικά και επενδύοντας σε τεχνολογία και αντίμετρα, μπορεί να εξασφαλίσει την ασφάλειά της και να ενισχύσει τη θέση της στο διεθνές περιβάλλον.

Διαβάστε επίσης:

To ελληνικό kill web που τρέμει η Τουρκία γιατί μεγαλώνει επικίνδυνα

Τούρκοι: Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό εξόπλισε τη φρεγάτα ΥΔΡΑ με το ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ – Λειτουργούσε με απαρχαιωμένα συστήματα λένε