Το BARAK MX, το υπερσύγχρονο ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας της IAI, θα είναι η βάση του νέου ελληνικού θόλου αεράμυνας που θα δημιουργηθεί από τον Έβρο έως το Καστελόριζο και το Αιγαίο.

Θα πρόκειται για μια πλήρως δικτυοκεντρική λύση, που θα διαθέτει αρχιτεκτονική ανοιχτού συστήματος και αρθρωτό σχεδιασμό, ενσωματώνοντας διάφορους αισθητήρες, διαχείριση μάχης και αναχαίτισης, σε ένα ενοποιημένο σύστημα.

Η μοναδική συνδεσιμότητα του BARAK MX επιτρέπει την επέκταση των προστατευόμενων περιοχών μέσω της διασύνδεσης πολλαπλών μονάδων, επιτρέποντας να βασίζονται η μία στα πλεονεκτήματα της άλλης για να εμπλέκουν στόχους πέρα ​​από την ατομική εμβέλεια κάθε μονάδας.

Θα είναι δυνατή επίσης η ενσωμάτωση της Επίγειας Αεράμυνας (GBAD) και της Ναυτικής Αεράμυνας σε ένα κοινό δίκτυο πολλαπλών επιπέδων, ενισχύοντάς τις και απαγορεύοντας την πρόσβαση του εχθρού ή τις επιθέσεις πυραύλων.

Σε αντίθεση με τους πυραύλους αέρος-αέρος που μετατράπηκαν σε χρήση εδάφους-αέρος, οι BARAK MX σχεδιάστηκαν αρχικά ως πύραυλοι εδάφους-αέρος με βέλτιστο μέγεθος και διάμετρο, μεγαλύτερο από τους αερομεταφερόμενους πύραυλους αέρος-αέρος.

Ο BARAK ER θα έχει βεληνεκές 150 χλμ, ο BARAK LR 70 χλμ και ο BARAK MR 35 χλμ. και θα μπορεί να αντιμετωπίσει απειλές από 2 χλμ. έως 150 χλμ.

Η αντιμετώπιση από την Τουρκία του ελληνικού θόλου θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της Ελλάδας να αναπτύξει αυτό το σύστημα πλήρως και να το ενσωματώσει στις στρατιωτικές της επιχειρήσεις.

Η Τουρκία διαθέτει ισχυρές δυνατότητες στον τομέα του ηλεκτρονικού πολέμου, με συστήματα όπως τα KORAL και REDET-2. Θα μπορούσε έτσι να προσπαθήσει να παρεμβάλει ή να αποδιοργανώσει τα ραντάρ και τα συστήματα επικοινωνίας του θόλου, προσπαθώντας να μειώσει την αποτελεσματικότητά του.

Η Τουρκία έχει επίσης επενδύσει μαζικά στα UAV (Bayraktar, Anka, Akinci). Μπορεί λοιπόν να τα χρησιμοποιήσει για μαζικές επιθέσεις κορεσμού, επιχειρώντας να υπερφορτώσει την ελληνική αεράμυνα και ταυτόχρονα να εντοπίσει αδυναμίες του ελληνικού θόλου.

Με συστήματα όπως οι Bora (βαλλιστικοί πύραυλοι) και οι Atmaca (πύραυλοι cruise), η Τουρκία θα μπορούσε να επιχειρήσει να πλήξει κρίσιμες υποδομές του θόλου, όπως σταθμούς διοίκησης και ελέγχου ή θέσεις ραντάρ.

Ειδικές δυνάμεις ή κομάντος θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να πλήξουν κρίσιμες υποδομές του συστήματος μέσω καταδρομικών επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία μπορεί να προσπαθήσει να πιέσει πολιτικά την Ελλάδα ή τους συμμάχους της για να καθυστερήσει ή να περιορίσει την ανάπτυξη του συστήματος, επικαλούμενη την “αποσταθεροποίηση” στην περιοχής.

Διαβάστε επίσης:

Ο Ερντογάν πάει να ακυρώσει την ενεργειακή σύνδεση Ελλάδας-Ισραήλ

Τουρκία: Κλείνει μεγάλο deal με τη Σαουδική Αραβία;