Στο τέλος του χρόνου οι παραγγελίες για το ελληνικό drone Αρχύτας
Κάθε τρεις μήνες ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αναφέρεται για την πορεία εφαρμογής των προγραμμάτων.
Διονύσης Αντωνέλλος Featured Ένοπλες Δυνάμεις Ελληνοτουρκικά ΕξοπλιστικάΣτο τέλος του χρόνου οι παραγγελίες για το ελληνικό drone Archytas με το πρόγραμμα να «βρίσκεται σε εξέλιξη» και να «εξελίσσεται ομαλά».
Τα δύο προγράμματα των Αρχύτας και Γρύπας που δρομολογήθηκαν, χρηματοδοτούνται και εποπτεύονται από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, στοχεύουν στον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή αυτόνομων αεροσκαφών (drones) με τη συνεργασία του ΕΑΒ και των Πανεπιστημίων – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Πάτρα (ΠΠ), Δημόκριτου Θράκης (ΑΠΘ) και Θεσσαλίας (ΠΘ).
Κάθε τρεις μήνες ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αναφέρεται για την πορεία εφαρμογής τους.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αρχύτας», προς το τέλος του τρέχοντος έτους, με τη λήξη των ελέγχων, η ΕΠΑ θα είναι έτοιμη να λάβει παραγγελίες για την κατασκευή αεροσκαφών για διάφορες χρήσεις, ενώ όσον αφορά το πρόγραμμα «Γρύπας», η πρώτη του φάση προβλέπει την καταγραφή και ανάλυση των λειτουργιών, στις οποίες οι χρήστες επιθυμούν να συμμετάσχει το αεροσκάφος.
Στο τέλος του χρόνου οι παραγγελίες για το ελληνικό drone Αρχύτας
Ειδικότερα, η εφαρμογή του προγράμματος «Αρχύτας» ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 2021 ενώ με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές του υποκλιμακίου υποδείγματος από τους αρμόδιους λειτουργούς του ΑΠΘ.
Πραγματοποιήθηκε το Final Design Review Meeting (Critical Design Review – CDR), το οποίο και πιστοποίησε την ολοκλήρωση του Σχεδιασμού.
Ολοκληρώθηκε από την ΕΑΒ η κατασκευή του ειδικού χώρου παραγωγής τόσο των δύο πρωτοτύπων όσο και της γραμμής βιομηχανικής παραγωγής.
Η ΕΑΒ πραγματοποίησε δοκιμαστική κατασκευή ενός μικρού τμήματος των απαιτούμενων καλουπιών, προκειμένου να επιβεβαιώσει το σχεδιασμό τους.
Αυτά τα δείγματα χρησιμοποιήθηκαν για δοκιμαστική κατασκευή τμήματος του πτερυγίου του αεροσκάφους, με απόλυτη επιτυχία στην επιβεβαίωση του σχεδιασμού.
Διαβάστε επίσης:
Τουρκία: Δεν χρειαζόμαστε S300 και S400 – Έχουμε δικό μας σύστημα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας