Η χρήση μη κατευθυνόμενων πυραύλων από ελληνικά drones έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στην Τουρκία. Τα drones ως όπλα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν εξαιρετική ευελιξία, να πλήττουν στόχους με ακρίβεια και να δημιουργούν σημαντική ταχύτητα αντίδρασης, ενώ παράλληλα μειώνουν τον κίνδυνο για τους χειριστές.
Η βολή μη κατευθυνόμενου πυραύλου από ελληνικό drone, ειδικά σε μια περιοχή που περιλαμβάνει αμφισβητούμενες ζώνες ή στρατηγικές θέσεις, έχει ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον των τουρκικών αμυντικών σάιτ.
«Η ελληνική αμυντική εταιρεία SAS Technology ολοκλήρωσε τρεις ημέρες δοκιμών με ζωντανά πυρά για το drone της Sarisa II, γνωστό και ως SRS-2A, στο χώρο δοκιμών της στην πόλη του Λιτοχώρου από τις 10 έως τις 12 Φεβρουαρίου 2025. Αυτές οι δοκιμές διεξήχθησαν ως μέρος της διαδικασίας πιστοποίησης για το SRS-2A. Επιπρόσθετα, η ικανότητα ανάπτυξης πυραύλων 70 mm (2,75 in), τόσο μη κατευθυνόμενων όσο και κατευθυνόμενων με λέιζερ παραλλαγών που παρέχονται από τη Thales Belgium, δοκιμάστηκε κατά τη διαδικασία δοκιμών», τονίζει το defenceturk.net.
«Ο πύραυλος των 70 χλστ. που εκτοξεύτηκε από το κρεμασμένο στον αέρα drone ακολούθησε προβλέψιμη τροχιά και πραγματοποίησε επιτυχημένη βολή», σημειώνεται.
«Ταυτόχρονα, κατά τη διαδικασία της δοκιμής, το αυτόνομο σύστημα ελέγχου πτήσης του SRS-2A εκτέλεσε επίσης την ακολουθία βολής χωρίς τη χειροκίνητη είσοδο του χειριστή», συμπληρώνεται στο τουρκικό δημοσίευμα.
Η Ελλάδα ενισχύει τις δυνατότητες των UAV (μη επανδρωμένων αεροσκαφών), κάτι που αποτελεί απειλή για τα τουρκικά συμφέροντα στην περιοχή. Τα drones με δυνατότητες επιθέσεων μπορούν να φέρουν σημαντική πίεση στις τουρκικές στρατηγικές, είτε πρόκειται για αεροπορικές δυνάμεις είτε για αποθήκες και στρατηγικούς στόχους.
Η ικανότητα ενός ελληνικού drone να εκτοξεύσει τέτοιους πυραύλους δείχνει μια αυξανόμενη δυνατότητα στον τομέα της αεροπορικής και αμυντικής τεχνολογίας.
Η Τουρκία, έχοντας κι αυτή το δικό της πρόγραμμα για την ανάπτυξη drones όπως τα Bayraktar TB2, αντιλαμβάνεται την ανάγκη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και τα αντίπαλα UAVs. Η ελληνική πρόοδος στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, με δυνατότητες επιθέσεων, δημιουργεί αυξημένο στρατηγικό ρίσκο για την Τουρκία.