Η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία με τη Γαλλία για την αγορά 16 αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet MM40 Block 3c, στο πλαίσιο ενίσχυσης του αμυντικού της οπλοστασίου. Η συμφωνία, που υπογράφηκε μεταξύ του Υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια και του Γάλλου ομολόγου του Σεμπαστιάν Λεκορνί, αποτελεί μέρος της ευρύτερης ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας.
Οι Exocet είναι η τελευταία γενιά της οικογένειας πυραύλων Exocet, προσφέροντας σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με προηγούμενες εκδόσεις (Block II/III) που ήδη χρησιμοποιεί το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ).
Έχουν βεληνεκές περίπου 180-200 χλμ. (διπλάσιο από τις παλαιότερες εκδόσεις MM38/AM39), καλύπτοντας ευρύτερες θαλάσσιες ζώνες, όπως η ΑΟΖ και το Αιγαίο και ενσωματώνουν σύστημα καθοδήγησης συνεκτικού ραντάρ (coherent radar), που επιτρέπει την αναγνώριση και πλήξη συγκεκριμένων τμημάτων του στόχου (π.χ. γέφυρα, ραντάρ πλοίου), αντί για γενική πρόσκρουση.
Οι νέοι Exocet διαθέτουν δυνατότητα εμπλοκής στόχων ξηράς (land-attack capability), πέρα από την παραδοσιακή αντιπλοϊκή χρήση, καθιστώντας τους διττού ρόλου ενώ πετούν σε χαμηλό υψόμετρο (sea-skimming), 1-2 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, μειώνοντας την πιθανότητα ανίχνευσης από εχθρικά ραντάρ.
Μπορούν να εκτοξευθούν από πλοία (π.χ. φρεγάτες FDI Belharra, πυραυλακάτους Super Vita), παράκτιες συστοιχίες και πιθανώς να ενσωματωθούν σε μελλοντικά συστήματα.
Αυτά τα χαρακτηριστικά ενισχύουν την αποτρεπτική ικανότητα του ΠΝ, επιτρέποντας αιφνιδιαστικές επιθέσεις και ακριβή πλήγματα κατά εχθρικών πλοίων ή χερσαίων στόχων, ακόμη και σε πολυσύχναστα ναυτικά περιβάλλοντα.
Η αγορά των νέων Exocet θεωρείται απάντηση στις συζητήσεις για πιθανή προμήθεια πυραύλων Meteor από την Τουρκία, ενισχύοντας την ελληνική θέση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Οι πύραυλοι, σε συνδυασμό με τις πυραυλακάτους Super Vita και τις επερχόμενες φρεγάτες FDI Belharra, μπορούν να εγκλωβίσουν εχθρικούς στόλους, περιορίζοντας την ελευθερία κινήσεών τους σε κρίσιμες περιοχές.
Το αυξημένο βεληνεκές τους επιτρέπει την προστασία της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως το Καστελλόριζο και η Κύπρος.
Η συμφωνία για τους 16 πυραύλους εκτιμάται στα 32 εκατ. ευρώ (2 εκατ. ευρώ ανά πύραυλο), μια σχετικά μικρή δαπάνη σε σύγκριση με το συνολικό αμυντικό πρόγραμμα της Ελλάδας (25 δισ. ευρώ έως το 2036).
Πάντως οι 16 πύραυλοι θεωρούνται από ορισμένους περιορισμένοι για τις ανάγκες του ΠΝ, δεδομένων των ευρύτερων περιφερειακών προκλήσεων.
Παρά τις προσδοκίες, η συμφωνία δεν περιλάμβανε πυραύλους cruise μεγάλου βεληνεκούς (π.χ. MdCN), που θα προσέθεταν στρατηγική εμβέλεια.
Διαβάστε επίσης: