Το HÜRKUŞ-2, ως ελαφρύ επανδρωμένο εκπαιδευτικό και επιθετικό αεροσκάφος, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία σε έναν ρόλο “κυνηγού ελληνικών drone”, αλλά αυτή η χρήση έχει αρκετές επιχειρησιακές προκλήσεις και περιορισμούς.
Το HÜRKUŞ-2 είναι σχεδιασμένο να φέρει οπλισμό και να επιχειρεί σε ρόλους εγγύς υποστήριξης (CAS). Ως κυνηγός UAV, θα μπορούσε να φέρει αέρος-αέρος όπλα μικρού βεληνεκούς, όπως πυραύλους με υπέρυθρη καθοδήγηση και πολυβόλα ή πυροβόλα κατά στόχων σε χαμηλό ύψος.
Το HÜRKUŞ-2 μπορεί να κινηθεί ταχύτερα από τα περισσότερα UAV, δίνοντάς του ένα πλεονέκτημα σε καταδιώξεις. Η δυνατότητα μεταφοράς όπλων αέρος-αέρος και όπλων ακριβείας το καθιστά αποτελεσματικό έναντι μη επανδρωμένων στόχων που επιχειρούν σε χαμηλό ύψος ενώ η διάρκεια πτήσης του (~6 ώρες) τού επιτρέπει παρατεταμένες περιπολίες.
Όμως η χρήση επανδρωμένου αεροσκάφους όπως το HÜRKUŞ-2 για την κατάρριψη UAV είναι ακριβότερη από τη χρήση άλλων μέσων, όπως drones καμικάζι ή αντιαεροπορικών πυραύλων.
Τα HÜRKUŞ-2 θα είναι ευάλωτα σε αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς (SHORAD) και σε εχθρικά UAV εξοπλισμένα με πυραύλους. Επίσης δεν έχει σχεδιαστεί ειδικά για αποστολές αερομαχίας ή UAV hunting, γεγονός που το καθιστά λιγότερο αποτελεσματικό σε σύγκριση με άλλες πλατφόρμες.
Τα ελληνικά UAVs, όπως το Αρχύτας, σε συνδυασμό με τα αντιαεροπορικά συστήματα που διαθέτει η Ελλάδα, μπορούν να περιορίσουν την αποτελεσματικότητα του HÜRKUŞ-2.
Αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα όπως το Patriot, το Crotale ή το επερχόμενο σύστημα SPIKE NLOS μπορούν να εξουδετερώσουν το HÜRKUŞ-2 πριν πλησιάσει.
Η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα UAVs της για αποστολές αναγνώρισης και να μεταβιβάζει δεδομένα στα μαχητικά της Rafale και F-16, τα οποία υπερτερούν σε κάθε τομέα έναντι του HÜRKUŞ-2.
Την ίδια ώρα, μέσα ηλεκτρονικού πολέμου μπορούν να αποδιοργανώσουν τις επικοινωνίες και τα οπλικά συστήματα του HÜRKUŞ-2.
Το HÜRKUŞ-2, παρά τις δυνατότητές του, δεν αποτελεί ιδανική πλατφόρμα για αποστολές κυνηγιού UAV, λόγω κόστους, τρωτότητας και περιορισμών ρόλου. Εάν επιχειρηθεί η χρήση του με αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα διαθέτει αρκετά αντίμετρα, όπως αντιαεροπορικά συστήματα, μαχητικά αεροσκάφη και τεχνολογίες ηλεκτρονικού πολέμου, που μπορούν να το εξουδετερώσουν αποτελεσματικά.
Διαβάστε επίσης:
Έστειλε ο Μητσοτάκης Sea Sparrow πυραύλους στο ουκρανικό πολεμικό ναυτικό;