Η Airbus εγκαινίασε το «Eurodrone Lab» στο Μάνχινγκ της Γερμανίας στις 11 Απριλίου 2025, παρουσία εκπροσώπων του OCCAR (οργανισμός για την στρατιωτική συνεργασία) και των τεσσάρων συμμετεχουσών χωρών (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία).
Στην εγκατάσταση αυτή θα δοκιμαστούν εξονυχιστικά όλα τα συστήματα πτήσης και εδάφους του Eurodrone, ενός ευρωπαϊκού τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους μεσαίου υψομέτρου και μεγάλης διάρκειας πτήσης (MALE RPAS).
Οι δοκιμές περιλαμβάνουν ξεχωριστή αξιολόγηση υλικού και λογισμικού, ενσωμάτωσή τους σε UAV και τελική ολοκληρωμένη δοκιμή συστήματος.
Το εργαστήριο αποσκοπεί στην επιτάχυνση των δοκιμών για την πρώτη πτήση του Eurodrone πριν το τέλος της δεκαετίας (προγραμματισμένη για το 2027) και την είσοδο σε υπηρεσία έως το 2030.
Η Airbus θα κατασκευάσει 20 συστήματα (60 UAV και 40 επίγειοι σταθμοί ελέγχου) στη γραμμή συναρμολόγησης στο Μάνχινγκ.
Το πρόγραμμα ενισχύει την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, μειώνοντας την εξάρτηση από μη ευρωπαϊκούς κατασκευαστές UAV.
Το πρόγραμμα Eurodrone ξεκίνησε το 2015 από Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία, με την Ισπανία να εντάσσεται αργότερα. Διαχειρίζεται από τον OCCAR και περιλαμβάνει τις Airbus, Dassault Aviation και Leonardo ως κύριους συνεργάτες.
Το 2018 παρουσιάστηκε μακέτα του συστήματος ενώ το 2021 εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αμυντικής Βιομηχανικής Ανάπτυξης (EDIDP).
Παρά την αργή πρόοδο, το έργο προσελκύει ενδιαφέρον από χώρες όπως η Ιαπωνία και η Ινδία, που συμμετέχουν ως παρατηρητές από το 2023 και 2025, αντίστοιχα.
Το Eurodrone είναι το πρώτο ένοπλο ευρωπαϊκό UAV ενώ ο στόχος για την πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα του υπολογίζεται για το τέλος της δεκαετίας.
Το «Eurodrone Lab» αποτελεί κρίσιμο βήμα για την ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία και την τεχνολογική κυριαρχία, με τη Γερμανία να ηγείται ως επικεφαλής του προγράμματος.
Διαβάστε επίσης:
Ξεκινά το Eurodrone στη Γερμανία – Πόσα θα κασκευαστούν και πότε θα είναι έτοιμα
Μαρτυρία για την κατάρριψη του ελληνικού Νοράτλας – Πώς το μήνυμα μπήκε κάτω από μία στοίβα μηνύματα