Η ανάλυση DNA των Καλάς έδειξε πως δεν έχουν ελληνική προέλευση
Το DNA των Καλάς έδειξε την καταγωγή τους. Η γενετική ανάλυση δεν συνδέει τους Καλάς με τον Μέγα Αλέξανδρο, ούτε η ελληνική προέλευσή τους αποδεικνύεται.
Μιχάλης Ιακώβου Featured ΙστορίαΗ ανάλυση του DNA των Καλάς έχει προσφέρει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την προέλευσή τους. Αν και οι Καλάς υποστηρίζουν ότι είναι άμεσοι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, εκτεταμένες γενετικές δοκιμές δεν έχουν δείξει κάποια σύνδεση.
Οι ερευνητές από τη Βρετανία, την Ιταλία και το Πακιστάν, με επικεφαλής τον Κασίμ Αγιούμπ του Ινστιτούτου Γενετικής Wellcome Trust Sanger του Κέμπριτζ, πραγματοποίησαν ανάλυση δειγμάτων DNA από 23 Καλάς, των τριών διαφορετικών κοιλάδων, όπου κατοικούν.
Η νέα γενετική έρευνα υποστηρίζει ότι οι Καλάς ζουν ουσιαστικά απομονωμένοι εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια, αφότου αποκόπηκαν από έναν κοινό πρόγονο στην Ευρασία. Η σύγκριση με το DNA αρχαίων κυνηγών-συλλεκτών και Ευρωπαίων αγροτών δείχνει ότι έχουν μεγαλύτερη γενετική συγγένεια με παλαιολιθικούς κυνηγούς-συλλέκτες της Σιβηρίας.
Ο μέσος χρόνος διαχωρισμού μεταξύ των Καλάς και άλλων πληθυσμών που διαμένουν σήμερα στην περιοχή αυτή εκτιμάται ότι είναι 11.800 χρόνια πριν. Επομένως, αποτελούν τους σύγχρονους απόγονους κάποιων από τους πρώτους μετανάστες στη υπο-ήπειρο της Ινδίας από τη Δυτική Ασία.
Επίσης, σύμφωνα με μία παράδοση της ιστορίας του που αποκάλυψε ο Saifullah Jan, εκπρόσωπος των Καλάς, η πρώτη πατρίδα των ανθρώπων των Καλάς ήταν το Tsyam (άγνωστη περιοχή έως τώρα), από όπου ο πρόγονός τους Shalak Shah ήρθε στη Τσιτράλ (Chitral) με στρατό του. Δέκα γιους γέννησε στη Chitral o Shalak Shah.
Οι Καλάς ή Καλάσα
Είναι ένας αυτόχθονος λαός που διαμένει στην περιφέρεια Τσιτράλ της επαρχίας Κχάιμπερ Παχτουνκχά του Πακιστάν. Θεωρούνται μοναδικοί μεταξύ των ανθρώπων του Πακιστάν και είναι γνωστοί για τη διαφορετική θρησκεία και ήθη κι έθιμα.
Ο πληθυσμός των Καλάς εκτιμάται ότι είναι περίπου 3.800 άνθρωποι. Μιλούν τις γλώσσες Καλάσα και Κχόουαρ. Αυτές οι δύο γλώσσες ανήκουν στην ομάδα των Δαρδικών γλωσσών, μέρος της μεγαλύτερης Ινδό-Ευρωπαϊκής γλωσσικής οικογένειας.
Η Κασμίρι είναι η σημαντικότερη Δαρδική γλώσσα, με τεκμηριωμένη λόγια παράδοση και επίσημη αναγνώριση ως μία από τις εθνικές γλώσσες της Ινδίας. Οι Δαρδικές γλώσσες κατανέμονται στη Βορειοδυτική Ινδία, Νοτιοδυτικό Πακιστάν και Νοτιοανατολικό Αφγανιστάν.
Παραδοσιακά ασκούν μία μορφή του ανιμισμού*. Η θρησκεία των Καλάς είναι πολυθεϊστική και παρόμοια με τη λατρεία των αρχέγονων μορφών του ινδουισμού. Η φύση διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό και πνευματικό ρόλο στην καθημερινή τους ζωή. Στο πλαίσιο της θρησκευτικής τους παράδοσης, προσφέρουν θυσίες και διεξάγουν εορτές για να ευχαριστήσουν για τους πλούσιους πόρους των τριών κοιλάδων τους. Ορισμένοι από τους Καλάς έχουν περάσει στο Ισλάμ, αλλά συχνά απομονώνονται από την κοινότητά τους όταν το κάνουν.
*Με τον όρο ανιμισμός (από το λατινικό animus που σημαίνει ψυχή) στη θρησκειολογία και την ανθρωπολογία εννοείται η αρχέγονη ανθρώπινη θρησκεία, η οποία θεμελιώνεται στην πεποίθηση της ύπαρξης πνευματικών υπάρξεων που εμψυχώνουν κάθε μορφή και εκδήλωση του φυσικού κόσμου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ελληνοτουρκικά: Μεταχειρισμένες φρεγάτες και F-35 από τις ΗΠΑ για την Αθήνα;
Τουρκία: Σφοδρή επίθεση κατά του Ισραήλ – «Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας οι επιθέσεις στη Γάζα»
ΠΗΓΕΣ: wikipedia, eirinika, bing, filologika