Αν υποθέσουμε ότι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ρωσία βρουν μια συμφωνία για την Ουκρανία, η Ευρώπη γιατί να εξακολουθεί να εξοπλίζεται;
Ακόμα κι αν υπάρξει κάποια ειρηνευτική συμφωνία, οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η Ρωσία παραμένει απειλή για χώρες όπως η Πολωνία, οι Βαλτικές χώρες και η Σκανδιναβία.
Η εισβολή στην Ουκρανία έχει αλλάξει ριζικά τις αντιλήψεις περί ασφαλείας στην Ευρώπη και χώρες όπως η Γερμανία και η Σουηδία προχωρούν σε τεράστιες αμυντικές δαπάνες.
Μετά από δεκαετίες εξάρτησης από τις ΗΠΑ, η Ε.Ε. επιθυμεί να αναπτύξει αυτόνομες στρατιωτικές ικανότητες. Η Γερμανία επενδύει σε νέο στρατό, η Γαλλία προωθεί το δικό της ευρωπαϊκό αμυντικό δόγμα, και πολλές χώρες ενισχύουν την εγχώρια παραγωγή όπλων.
Την ίδια ώρα, η Αρκτική γίνεται νέο πεδίο ανταγωνισμού ενώ η Κίνα και το Ιράν αυξάνουν την επιρροή τους και ενισχύουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία.
Το ΝΑΤΟ φοβάται επίσης ασύμμετρες απειλές, όπως κυβερνοεπιθέσεις, τρομοκρατία και ενεργειακούς εκβιασμούς.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει πως δεν θα προστατεύει τις ευρωπαϊκές χώρες αν δεν αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες. Αυτό οδηγεί χώρες όπως η Πολωνία, η Γερμανία και η Ιταλία να αγοράζουν μαζικά όπλα για να δείξουν ότι αναλαμβάνουν την άμυνά τους.
Η εξοπλιστική κούρσα στην Ευρώπη δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά από μια συνολική αλλαγή στη στρατηγική ασφάλειας της Δύσης.