Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του ελληνικού θαλάσσιου χωροταξικού χάρτη στο Αιγαίο, ήρθε η ανακοίνωση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (DMP) της Τουρκίας.

Η κίνηση αποτελεί σύμφωνα με τους Τούρκους «ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της στρατηγικής της χώρας στις θαλάσσιες περιοχές, στο πλαίσιο του δόγματος της “Γαλάζιας Πατρίδας”».

Το έργο υλοποιείται υπό την αιγίδα της Προεδρίας και με τη συμβολή του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Ναυτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Άγκυρας (DEHUKAM).

Ο χάρτης περιλαμβάνει σχέδια για οικονομικές, επιστημονικές και στρατηγικές δραστηριότητες πέρα από τα χωρικά ύδατα, καλύπτοντας το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με βάση τη μέση γραμμή.

Αυτό περιλαμβάνει τις συμφωνίες με την «ΤΔΒΚ» (2011) και τη Λιβύη (2019), που έχουν κατατεθεί στον ΟΗΕ, αν και η νομιμότητά τους αμφισβητείται διεθνώς, όπως φαίνεται από την αναστολή της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης από δικαστήριο της Λιβύης το 2023.

Η κίνηση αυτή ενισχύει το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας», που διεκδικεί εκτεταμένες θαλάσσιες ζώνες, σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, όπως αποτυπώνεται στη Σύμβαση του ΟΗΕ (UNCLOS), την οποία η Τουρκία δεν έχει υπογράψει.

Η Τουρκία επιχειρεί να «κόψει» το Αιγαίο στη μέση, αγνοώντας τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, κάτι που προκαλεί αντιδράσεις από την Ελλάδα και την ΕΕ.

Απαντά η Τουρκία στους θαλάσσιους χωροταξικούς χάρτες τις Ελλάδας και κόβει στα δύο το Αιγαίο

Παράλληλα, η ίδρυση του «Διθεσμικού Συντονιστικού Συμβουλίου» υπό την Προεδρία δείχνει τη βούληση για κεντρική διαχείριση, ενώ η συνεργασία με την «ΤΔΒΚ» για αντίστοιχο DMP ενισχύει τη στρατηγική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωση προχώρησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με τον «Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό» (DMP) που κήρυξε η Ελλάδα σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία.

«Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες όπως το Αιγαίο και η Μεσόγειος, ότι το διεθνές ναυτιλιακό δίκαιο ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των παράκτιων κρατών σε αυτές τις θάλασσες, ακόμη και σε περιβαλλοντικά θέματα και ότι σε αυτό το πλαίσιο, η χώρα μας είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο Αιγαίο Πέλαγος», ανέφερε εκτός των άλλων το τουρκικό ΥΠΕΞ.

«Η Τουρκία διατηρεί τη θέση της ότι πρέπει να υιοθετηθεί μια ειλικρινής και συνολική προσέγγιση για την επίλυση ζητημάτων στη βάση του διεθνούς δικαίου, της ισότητας και της καλής γειτονίας, στο πλαίσιο της Διακήρυξης της Αθήνας για τις Φιλικές Σχέσεις και την Καλή Γειτονία της 7ης Δεκεμβρίου 2023, η οποία αντανακλά το πνεύμα που επιθυμούν να διατηρήσουν και οι δύο πλευρές στις σχέσεις τους με την Ελλάδα. Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός που εκπονήθηκε από τη χώρα μας προωθείται και στις αρμόδιες μονάδες της UNESCO και των Ηνωμένων Εθνών», τονίζεται από τους Τούρκους.

Διαβάστε επίσης:

Αυτός είναι ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός της Ελλάδας

Τούρκος καθηγητής: Το κακό με τα καλώδια είναι πως μπορούν να κοπούν ανά πάσα στιγμή