Η πιθανότητα σύγκρουσης μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ, ιδίως μέσω μιας αεροπορικής επιχείρησης με τη συμμετοχή των ισραηλινών F-35, αποτελεί ένα σενάριο που προκαλεί ανησυχία στους στρατιωτικούς και γεωπολιτικούς κύκλους. Τα F-35 Lightning II, πέμπτης γενιάς μαχητικά αεροσκάφη, παρέχουν στο Ισραήλ ένα τεχνολογικό πλεονέκτημα στον αέρα. Ωστόσο, η Τουρκία διαθέτει επίσης σημαντικές δυνατότητες αεράμυνας και ηλεκτρονικού πολέμου, γεγονός που καθιστά μια τέτοια αναμέτρηση πολυσύνθετη.
Τα F-35 είναι σχεδιασμένα για να αποφεύγουν την ανίχνευση από τα περισσότερα συστήματα ραντάρ, κάτι που μειώνει τις πιθανότητες έγκαιρου εντοπισμού και αναχαίτισης.
Εξοπλισμένα με προηγμένα όπλα, όπως βόμβες JDAM και πυραύλους αέρος-εδάφους, τα F-35 μπορούν να πλήξουν στρατηγικούς στόχους με ακρίβεια.
Την ίδια ώρα, τα ισραηλινά F-35 είναι τροποποιημένα για να ενσωματώνουν προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα και να συνεργάζονται με άλλες δυνάμεις σε πραγματικό χρόνο.
Η Τουρκία έχει αγοράσει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400, το οποίο θεωρείται ικανό να εντοπίζει και να καταρρίπτει μαχητικά stealth. Παρόλα αυτά, η αποτελεσματικότητα του S-400 απέναντι στα F-35 εξαρτάται από το επίπεδο εκπαίδευσης και τη στρατηγική χρησιμοποίησής του.
Επίσης, η Άγκυρα, αναπτύσσει επίσης, δικά της συστήματα αεράμυνας, όπως τα HISAR-A+ και HISAR-O που καλύπτουν μεσαίες αποστάσεις, αν και δεν είναι ακόμη στο επίπεδο των S-400.
Η Τουρκία, να σημειωθεί ότι διαθέτει σύγχρονα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, όπως το Koral, που μπορεί να μπλοκάρουν επικοινωνίες και να παρεμποδίσουν τον εντοπισμό στόχων.
Τα ισραηλινά F-35 όμως, μπορούν να επιχειρήσουν σε μεγάλο υψόμετρο και να αποφεύγουν πολλά συστήματα αεράμυνας χάρη στην τεχνολογία stealth. Επίσης, η εμπειρία του Ισραήλ σε στρατιωτικές επιχειρήσεις προσφέρει ένα επιπλέον στρατηγικό πλεονέκτημα.
Αν και το S-400 είναι προηγμένο, η Τουρκία δεν το έχει χρησιμοποιήσει πλήρως επιχειρησιακά, ενώ η συνεργασία του με άλλα τουρκικά συστήματα αεράμυνας μπορεί να παρουσιάζει κενά.
Η Τουρκία θα δυσκολευτεί να αντιμετωπίσει πλήρως τα ισραηλινά F-35 λόγω της τεχνολογικής υπεροχής των τελευταίων. Ωστόσο, με τη χρήση των S-400, την ανάπτυξη ηλεκτρονικού πολέμου και την προσεκτική στρατηγική, η Τουρκία θα μπορούσε να μειώσει τη ζημιά σε μια πιθανή επίθεση. Μια τέτοια σύγκρουση, όμως, θα είχε τεράστιες γεωπολιτικές συνέπειες και για τις δύο χώρες, καθιστώντας την πιθανότητα στρατιωτικής κλιμάκωσης απευκταία.
Διαβάστε επίσης:
Είναι πια επίσημο – Γίνεται λόγος για πιθανό πόλεμο Ισραήλ – Τουρκίας – Ο ρόλος της Ελλάδας