Οι φρεγάτες Belharra (FDI – Frégates de Défense et d’Intervention) που προμηθεύτηκε η Ελλάδα, με την πρώτη (ΚΙΜΩΝ) να παραδίδεται τον Ιούνιο 2025, έχουν εξοπλιστεί με διαμόρφωση που το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό επέλεξε, ώστε να ανταποκρίνονται στις επιχειρησιακές ανάγκες του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.
Οι ελληνικές Belharra φέρουν 32 πυραύλους Aster 30 για αεράμυνα περιοχής, 8 Exocet MM40 Block 3C με εμβέλεια 200 χλμ., RAM 21 για εγγύς άμυνα, πυροβόλο 76mm, τορπίλες MU90, ραντάρ SeaFire με εμβέλεια 250 χλμ., sonar Captas 4 και Kingklip, καθώς και σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου SENTINEL της Thales. Το σύστημα διαχείρισης μάχης SETIS ενισχύει τη δικτυοκεντρική τους ικανότητα, καθιστώντας τις «ψηφιακές» φρεγάτες αιχμής.
Οι Γάλλοι φαίνεται να εξεπλάγησαν από την επιλογή αυτής της «ισχυρότερης» διαμόρφωσης σε σχέση με τη γαλλική εκδοχή, η οποία φέρει λιγότερα κελιά (16 Aster 30) και δεν περιλαμβάνει MdCN (SCALP Naval), όπως αρχικά προτάθηκε.
Η ελληνική διαμόρφωση δίνει έμφαση στην αεράμυνα και την ευελιξία, καλύπτοντας τις ανάγκες του ΠΝ για αποτροπή έναντι του τουρκικού ναυτικού, το οποίο διαθέτει πυραύλους ATMACA (200 χλμ.) και φιλοδοξεί να κυριαρχήσει με το σχέδιο της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Η επιλογή του ΠΝ να προσαρμόσει τις Belharra στις απαιτήσεις του Αιγαίου, όπου η ταχύτητα απόκρισης και η αεράμυνα είναι κρίσιμες, εντυπωσίασε τους Γάλλους, καθώς η διαμόρφωση αυτή τις φέρνει πιο κοντά σε δυνατότητες φρεγατών όπως οι FREMM.
Πλέον οι Belharra, μετά και τις δοκιμές που κάνουν στο δικό τους πλοίο οι Γάλλοι, γίνεται αντιληπτό ότι θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν επάξια τις FREMM ως κύρια πλοία του Γαλλικού Ναυτικού.
Οι FREMM είναι μεγαλύτερες (6.000 τόνοι έναντι 4.500 των Belharra), με μεγαλύτερη αυτονομία και δυνατότητα ανάληψης αποστολών ανοικτής θάλασσας, όπως η προστασία αεροπλανοφόρων ενώ οι Belharra σχεδιάστηκαν ως πιο ευέλικτες και οικονομικές φρεγάτες, με έμφαση στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο και την αεράμυνα περιοχής.
Το Γαλλικό Ναυτικό έχει επενδύσει σε 11 FREMM (9 ανθυποβρυχιακές, 2 FREDA για αεράμυνα), ενώ οι Belharra προορίζονται για συμπληρωματικό ρόλο, με πέντε πλοία να ναυπηγούνται για τη Γαλλία (πρώτη παράδοση έγινε το 2024).
Διαβάστε επίσης:
Τούρκος δημοσιογράφος: Δεν θα κάνουν οι FREMM την Ελλάδα πιο ασφαλή στο Αιγαίο