Αυξάνεται η στρατηγική σημασία της Τουρκίας για την ασφάλεια της Ευρώπης ενώ έρχεται άρση των εμπάργκο σε στρατιωτικό υλικό που είχε επιβληθεί στην Τουρκία λόγω διαφωνιών και στρατηγικών αποφάσεων.

Η Τουρκία, με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ, θεωρείται σημαντικός στρατηγικός εταίρος για την ασφάλεια της Ευρώπης, ειδικά λόγω της γεωπολιτικής θέσης της και της ικανότητας της να παρέχει στρατιωτική υποστήριξη και να συμμετέχει σε ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται να αναγνωρίζουν την ανάγκη για στενότερη συνεργασία με την Τουρκία για την ασφάλεια της ηπείρου, καθώς ανησυχούν για τη σταθερότητα της περιοχής και τις αμφιβολίες που έχουν ανακύψει σχετικά με τη δέσμευση των ΗΠΑ στην άμυνα της Ευρώπης. Η Τουρκία έχει συμμετάσχει σε πολλές ειρηνευτικές αποστολές και διαθέτει στρατηγική αξία για την Ευρώπη, καθιστώντας την αδύνατο να παραμεριστεί από τις διεθνείς συνεργασίες.

Η Ελλάδα, από την άλλη, εκφράζει τις ανησυχίες της για τις στρατιωτικές πωλήσεις στην Τουρκία, καθώς η στρατιωτική ισχύς της μπορεί να ανατρέψει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή. Παρόλα αυτά, φαίνεται πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες βλέπουν την Τουρκία ως κρίσιμο σύμμαχο εν μέσω των εντεινόμενων προκλήσεων της Ρωσίας και της ανάγκης για στρατηγική ασφάλεια στην περιοχή.

Η συνεχιζόμενη στροφή των Ευρωπαίων προς τη συνεργασία με την Τουρκία ενισχύεται από την κοινή γεωστρατηγική αντίληψη και τις ανησυχίες για την ασφάλεια, με τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία.

Το θέμα των Meteor φαίνεται πως είναι μόνο η αρχή στην αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής για τους εξοπλισμούς.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με έκθεση που μετέδωσε το Radio France Internationale «έχουν αρχίσει να άρουν την αντίθεσή τους στις μεγάλες πωλήσεις στρατιωτικού υλικού, ανησυχώντας την αντίπαλη Ελλάδα της Τουρκίας».

«Η κίνηση (η στάση των Ευρωπαίων ηγετών για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία) έρχεται καθώς ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός του ΝΑΤΟ, η Τουρκία, θεωρείται ότι διαδραματίζει δυνητικά σημαντικό ρόλο στους στόχους ασφάλειας της Ευρώπης, εν μέσω αυξανόμενων αμφιβολιών για τη δέσμευση της Ουάσιγκτον στην άμυνα της ηπείρου», αναφέρει η έκθεση.