Η επιχειρησιακή ανάπτυξη των γαλλικών Rafale M από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson (CVN-70) στον Ειρηνικό έχει αρκετές προεκτάσεις, που μπορεί να επηρεάζουν και την Ελλάδα.

Οι Γάλλοι δοκιμάζουν τα Rafale M σε αμερικανικό αεροπλανοφόρο, ενισχύοντας τη συνεργασία με το αμερικανικό ναυτικό. Αυτό δείχνει ότι η Γαλλία και οι ΗΠΑ μπορούν να επιχειρούν από κοινού σε ναυτικές επιχειρήσεις, κάτι που έχει σημασία για μελλοντικές αποστολές στη Μεσόγειο.

Η Γαλλία είναι μία από τις λίγες χώρες με παρουσία στον Ινδο-Ειρηνικό, λόγω των υπερπόντιων εδαφών της (Νέα Καληδονία, Γαλλική Πολυνησία). Αυτό δείχνει ότι θέλει να παραμείνει στρατιωτικά ενεργή στην περιοχή, στέλνοντας μήνυμα τόσο στην Κίνα όσο και στους συμμάχους της.

Οι δοκιμές επιτρέπουν στους Γάλλους να αξιολογήσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Rafale M όταν επιχειρούν από ξένα αεροπλανοφόρα. Αυτό μπορεί να επηρεάσει μελλοντικές επιλογές εξαγωγών ή επιχειρησιακής χρήσης.

Η Ελλάδα διαθέτει Rafale F3R και σύντομα F4, οπότε η συνεχής επιχειρησιακή εξέλιξη των γαλλικών μαχητικών τα κάνει ακόμα πιο ικανά, βελτιώνοντας και τις ελληνικές δυνατότητες.

Αν η Γαλλία εμβαθύνει τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ στο ναυτικό πεδίο, αυτό ενισχύει και την Ελλάδα ως ναυτικό εταίρο της Γαλλίας στη Μεσόγειο.

Τα Rafale M, που είναι ναυτικά μαχητικά, θα μπορούσαν να επιχειρήσουν στο Αιγαίο από γαλλικά αεροπλανοφόρα σε περίπτωση έντασης.

Αν η Γαλλία αναβαθμίζει τη στρατιωτική της συνεργασία με τις ΗΠΑ και παραμένει ενεργή στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά προς την Τουρκία, η οποία προσπαθεί να αποκτήσει δικά της ναυτικά αεροσκάφη μέσω πιθανής αγοράς F-35B ή ναυτικού F-16.

Η δοκιμή του Rafale M στο USS Carl Vinson δεν είναι απλώς ένα επιχειρησιακό τεστ. Σηματοδοτεί την εμβάθυνση των γαλλο-αμερικανικών στρατιωτικών δεσμών, την ισχυροποίηση της γαλλικής παρουσίας στον Ειρηνικό και έμμεσα ενισχύει την ελληνογαλλική συνεργασία, ειδικά σε θέματα αεροπορικής και ναυτικής αποτροπής.