Οι Ηνωμένες Πολιτείες εντείνουν τις προσπάθειές τους να πείσουν την Τουρκία να απομακρύνει από την ενεργό της άμυνα τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400 Triumf, που απέκτησε το 2019. Το ζήτημα παραμένει αγκάθι στις σχέσεις Άγκυρας-Ουάσιγκτον, ενώ προκαλεί πονοκέφαλο και στο εσωτερικό του
Οι αμερικανικές προτάσεις προς την Τουρκία περιλαμβάνουν τη μεταφορά των S-400 σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Τουρκία, ώστε να τεθούν εκτός ενεργής χρήσης χωρίς να «φύγουν» επίσημα από τη χώρα ή την πώληση σε τρίτες χώρες (π.χ. Ινδία ή Πακιστάν) με στόχο να καμφθεί η αντίθεση της Ουάσιγκτον.
Ακόμα και η παράδοση των τουρκικών S-400 στην Ουκρανία έπεσε στο τραπέζι, ώστε να ενισχυθεί η αντιαεροπορική άμυνά της – πρόταση ιδιαίτερα ευαίσθητη για τη Μόσχα.
Η σύμβαση αγοράς των S-400 από τη Ρωσία περιλαμβάνει ρήτρα τελικού χρήστη (end-user certificate), που απαγορεύει ρητά την μεταπώληση ή μεταφορά των συστημάτων χωρίς την έγκριση της Ρωσίας. Η Μόσχα δεν πρόκειται να εγκρίνει καμία μεταβίβαση, ειδικά στην Ουκρανία, όπου οι S-400 θα μπορούσαν να στραφούν κατά των ρωσικών δυνάμεων.
Η παραμονή των S-400 στην Τουρκία εξυπηρετεί τη Ρωσία, καθώς διατηρεί ρήγμα εντός του ΝΑΤΟ, αποτρέπει την επαναπροσέγγιση ΗΠΑ-Τουρκίας και έχει ήδη προκαλέσει την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35.
Παράλληλα, η Τουρκία αρνείται να υποκύψει σε πιέσεις. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τονίζει συνεχώς την ανεξαρτησία της τουρκικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, επιμένοντας πως οι S-400 «δεν θα μπουν στην αποθήκη».
Η υπόθεση των S-400 είναι σε αδιέξοδο, με ελάχιστες πιθανότητες να προχωρήσει κάποιο από τα σενάρια που προτείνει η Ουάσιγκτον. Εκτός κι αν υπάρξει μεγάλη στρατηγική συναλλαγή, που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, πιθανώς στο πλαίσιο μιας νέας επαναδιαπραγμάτευσης των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ ή μιας πιο γενναίας πρότασης (π.χ. F-35, Patriot, ή εξοπλιστικά ανταλλάγματα).
Μέχρι τότε, οι S-400 θα παραμένουν ένα συμβολικό αλλά και πρακτικό “αγκάθι” στη νατοϊκή ενότητα.
Διαβάστε επίσης:
S-400: Tα σενάρια με τους ρωσικούς πυραύλους αλλά η Ρωσία δεν παίζει
Αμυντική επένδυση €4,5 δισ.: Ποιοι Έλληνες κατασκευαστές κερδίζουν από το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα