Η ιδέα ενός ανεξάρτητου κράτους των Δρούζων στη Συρία είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει κατά καιρούς την περιοχή, κυρίως λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας και των εθνοτικών διαφορών που επικρατούν στη Μέση Ανατολή.
Οι Δρούζοι, μια θρησκευτική και εθνοτική ομάδα που ζει κυρίως στη Συρία, τον Λίβανο και το Ισραήλ, έχουν ιστορικά διατηρήσει μια ουδέτερη στάση και ισχυρές τοπικές δομές αυτονομίας.
Οι Δρούζοι στη Συρία συγκεντρώνονται κυρίως στην επαρχία Σουέιντα, στη νοτιοανατολική Συρία, γνωστή ως Όρος των Δρούζων (Jabal al-Druze).
Οι Δρούζοι της Συρίας αριθμούν περίπου 700.000-800.000 άτομα και αποτελούν περίπου το 3-4% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.
Ιστορικά έχουν αναπτύξει τοπικούς μηχανισμούς αυτοάμυνας και αυτοδιοίκησης, ειδικά σε περιόδους πολιτικής αναταραχής, όπως κατά τον συριακό εμφύλιο πόλεμο.
Οι Δρούζοι είχαν απολαύσει αυτονομία στο πλαίσιο της γαλλικής εντολής στη Συρία, με την ίδρυση της Αυτόνομης Πολιτείας του Jabal al-Druze το 1921. Ωστόσο, αυτή καταργήθηκε όταν η Συρία
Κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολέμου, οι Δρούζοι έλαβαν κυρίως αμυντική στάση, αποφεύγοντας να εμπλακούν σε συμμαχίες που θα τους εξέθεταν.
Έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της έντασης μεταξύ της κυβέρνησης της Συρίας, των ανταρτών, και του Ισλαμικού Κράτους.
Το Ισραήλ έχει υποστηρίξει τους Δρούζους στα Υψώματα του Γκολάν, αν και οι σχέσεις τους με τους Δρούζους της Συρίας είναι πιο σύνθετες.
Η Συρία και οι γειτονικές χώρες πιθανότατα θα αντιταχθούν στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους, θεωρώντας το απειλή για την εδαφική τους ακεραιότητα.
Οι Δρούζοι είναι μικρή πληθυσμιακή ομάδα και μπορεί να δυσκολευτούν να συντηρήσουν ένα ανεξάρτητο κράτος χωρίς εξωτερική βοήθεια.
Το Όρος των Δρούζων είναι πλούσιο σε φυσικούς πόρους και στρατηγικής σημασίας. Αυτό το καθιστά στόχο για ισχυρές δυνάμεις.
Πιο ρεαλιστικό είναι το σενάριο διεύρυνσης της αυτονομίας των Δρούζων στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής Συρίας.
Εάν εξωτερικές δυνάμεις (π.χ. Ισραήλ ή δυτικές χώρες) υποστηρίξουν την ιδέα, θα μπορούσε να εξεταστεί η ανεξαρτησία. Αυτό όμως θα προκαλούσε εντάσεις με τη Συρία, το Ιράν, και άλλες περιφερειακές δυνάμεις.
Η δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους των Δρούζων στη Συρία είναι ένα αμφιλεγόμενο και γεωπολιτικά περίπλοκο ζήτημα. Παρότι υπάρχει ιστορικό προηγούμενο και τάσεις για αυτονομία, η επίτευξη ανεξαρτησίας εξαρτάται από τη γεωπολιτική κατάσταση και τις σχέσεις με τις ισχυρές δυνάμεις της περιοχής.
Διαβάστε επίσης:
Απίστευτη αμερικανική παραδοχή: Ο πόλεμος στην Ουκρανία έγινε για…
Όταν πούλαγαν οι Ρώσοι την Αλάσκα πρώτη επιλογή τους ήταν να τη δώσουν σε ένα μικροσκοπικό κράτος