Ο Turksat 6A, ο πρώτος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος εγχώριας κατασκευής της Τουρκίας, τέθηκε επίσημα σε λειτουργία στις 21 Απριλίου 2025, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Ερντογάν σε τελετή στο campus της Türksat στο Gölbaşı της Άγκυρας.

Ο δορυφόρος αυτός, που εκτοξεύτηκε στις 8 Ιουλίου 2024 με πύραυλο Falcon 9 της SpaceX από το Cape Canaveral, βρίσκεται σε γεωστατική τροχιά (GEO) στα 42° ανατολικά, σε απόσταση 35.786 χιλιομέτρων από τη Γη, και έχει διάρκεια ζωής τουλάχιστον 15 ετών.

Ο Turksat 6A είναι ένας τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος που κατασκευάστηκε με 81% εγχώρια τεχνολογία από τουρκικές εταιρείες όπως η Turkish Aerospace Industries (TAI), η Aselsan, η TÜBİTAK και η CTech. Εξοπλισμένος με 16 Ku-band και 2 ενεργούς X-band πομποδέκτες (συν 4 και 1 σε εφεδρεία αντίστοιχα), έχει σχεδιαστεί για να καλύπτει τηλεοπτικές μεταδόσεις, τηλεπικοινωνίες και στρατιωτικές επικοινωνίες. Η κάλυψή του επεκτείνεται σε Ευρώπη, Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή και Ασία, συμπεριλαμβανομένων νέων περιοχών όπως η Ινδία, η Ταϊλάνδη, η Μαλαισία και η Ινδονησία, αυξάνοντας τον πληθυσμό που καλύπτει η Türksat από 3,5 σε 5 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Abdulkadir Uraloğlu, ο δορυφόρος αποτελεί το μεγαλύτερο ερευνητικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα στην ιστορία της Τουρκίας και ενισχύει τη θέση της ως μια από τις 11 χώρες που παράγουν τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους. Ο Ερντογάν τόνισε ότι ο Turksat 6A θα παρέχει υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τηλεοπτικές μεταδόσεις, ενώ παράλληλα μειώνει την εξάρτηση της Τουρκίας από ξένη τεχνολογία και ανοίγει δρόμους για εξαγωγές εξαρτημάτων.

Μπορεί ο Turksat 6A να κατασκοπεύσει την Ελλάδα;

Ο Turksat 6A δεν είναι δορυφόρος παρατήρησης (όπως οι Göktürk-1 ή Göktürk-2, που διαθέτουν οπτικές κάμερες υψηλής ανάλυσης για στρατιωτική επιτήρηση). Είναι τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος, που σημαίνει ότι δεν διαθέτει κάμερες ή αισθητήρες για φωτογράφηση ή συλλογή δεδομένων από την επιφάνεια της Γης.

Η Ελλάδα βρίσκεται εντός της ζώνης κάλυψης του Turksat 6A, όπως προκύπτει από την περιγραφή της «Δυτικής Ζώνης». Ωστόσο, η κάλυψη αυτή αφορά τηλεοπτικές και τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, όχι κατασκοπεία.

Η Τουρκία διαθέτει ήδη δορυφόρους παρατήρησης, όπως ο Göktürk-1 (εκτοξεύτηκε το 2016), με ανάλυση 0,5 μέτρων, που μπορεί να φωτογραφίσει οποιοδήποτε σημείο της Γης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, για στρατιωτικούς σκοπούς. Αν η Τουρκία ήθελε να κατασκοπεύσει την Ελλάδα, θα χρησιμοποιούσε αυτούς τους δορυφόρους, όχι έναν τηλεπικοινωνιακό όπως ο Turksat 6A.

Διαβάστε επίσης:

Οι ΗΠΑ κάνουν το βήμα που δεν θέλει να σκέφτεται η Τουρκία; Πάμε για το Κουρδιστάν;

S-400: Tα σενάρια με τους ρωσικούς πυραύλους αλλά η Ρωσία δεν παίζει