Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ζήτησε μέσω του Truth Social από το Ηνωμένο Βασίλειο να «ανοίξει» την Βόρεια Θάλασσα η Βρετανία και να «ξεφορτωθεί τις ανεμογεννήτριες».

Το ποστάρισμα αυτό του νέου Αμερικανού Προέδρου, ακολούθησε την ανακοίνωση αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρείας πως αποσύρεται από την περιοχή λόγω έλλειψης κέρδους.

Μάλιστα ο Τραμπ τόνισε πως το Ηνωμένο Βασίλει κάνει «πολύ μεγάλο λάθος».

Τι θα γίνει όμως αν ο Ντόναλντ Τραμπ ασκήσεις αντίστοιχες πιέσεις για εξορύξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η πολιτική του εγκλεγμένου Αμερικανού προέδρου απέναντι σε τέτοιες υποθέσεις εξαρτάται από τις γεωστρατηγικές του προτεραιότητες και τη φιλοσοφία του για την ενεργειακή ανεξαρτησία και την οικονομική ανάπτυξη.

Ο Τραμπ είχε ενισχύσει κατά την προηγούμενη θητεία του τη χρήση ορυκτών καυσίμων στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας εξορύξεις και εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων, όπως στη Βόρεια Θάλασσα.

Ενδέχεται να προωθήσει συμφωνίες ή να ασκήσει πίεση για τη συμμετοχή αμερικανικών εταιρειών στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θα μπορούσε δηλαδή να ενθαρρύνει συμμαχίες για κοινές εξορύξεις ανάμεσα σε χώρες όπως η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Κύπρος και η Αίγυπτος, προκειμένου να περιορίσει την επιρροή της Τουρκίας.

Η Τουρκία θα αντιδράσει έντονα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, διεκδικώντας δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, με πιθανή κλιμάκωση της έντασης.

Η Ελλάδα και η Κύπρος, όμως, θα βρεθούν σε πιο στρατηγική θέση, δεδομένου ότι θα έχουν τη στήριξη αμερικανικών συμφερόντων.

Εάν ο Ντόνταλντ Τραμπ επιδιώξει εξορύξεις, η περιοχή μπορεί να γίνει κέντρο ενεργειακών συμφερόντων, με αυξημένες πιθανότητες για συνεργασία αλλά και συγκρούσεις.

Ο ρόλος της Ε.Ε. βέβαια μπορεί να περιπλεχθεί, καθώς πιθανή αμερικανική επιρροή θα μειώσει την ευρωπαϊκή αυτονομία στην περιοχή.

Στη Βόρεια Θάλασσα, οι εξορύξεις έγιναν σε περιβάλλον σχετικής σταθερότητας μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών. Στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, η γεωπολιτική αστάθεια και οι διαφωνίες σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες θα καθιστούσαν οποιαδήποτε παρέμβαση πιο περίπλοκη.

Συνολικά, μια τέτοια πρωτοβουλία θα προκαλούσε αναταραχή στην περιοχή, αλλά θα μπορούσε και να ενισχύσει τη συνεργασία σε ένα σταθερό πλαίσιο, αν υπάρξει συμφωνία για κοινές εκμεταλλεύσεις. Η στάση του Τραμπ θα εξαρτηθεί από τα συμφέροντα των ΗΠΑ και τη στρατηγική του απέναντι στην Τουρκία και την Ε.Ε..

Διαβάστε επίσης:

Η Αίγυπτος κατάλαβε πως μόνο με τα Rafale μπορεί να κάνει αυτό το χτύπημα

Γαλάζια Πατρίδα: Η Τουρκία την επαναφέρει και η Ελλάδα ετοιμάζεται