Η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 είναι μία από τις πιο σημαντικές διεθνείς συνθήκες που καθόρισαν τα σύνορα και την πολιτική πραγματικότητα της σύγχρονης Τουρκίας, καθώς και τη θέση της στην περιοχή. Αν η Τουρκία αποφάσιζε να ακυρώσει μονομερώς τη συνθήκη, οι επιπτώσεις θα ήταν πιθανότατα βαθιές, πολιτικά, στρατιωτικά και διπλωματικά.
Μια τέτοια κίνηση θα θεωρούνταν παραβίαση του διεθνούς δικαίου, καθώς οι συνθήκες αυτές είναι δεσμευτικές για όλα τα συμβαλλόμενα μέρη και θα ακολουθούσαν πιθανές κυρώσεις από διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. καθώς και αντιδράσεις από τις χώρες που επηρεάζονται άμεσα από τη Συνθήκη, όπως η Ελλάδα, η Συρία, το Ιράκ και άλλες.
Η Ελλάδα θα θεωρούσε την κίνηση αυτή ως άμεση απειλή, ιδίως όσον αφορά το καθεστώς των νησιών στο Αιγαίο. Ενδεχόμενη στρατιωτικοποίηση της έντασης με κίνδυνο κλιμάκωσης σε θερμό επεισόδιο.
Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν αναγνώρισε επίσημα κράτος για τους Κούρδους, παρόλο που ηγετική μερίδα Κούρδων θεωρούσε ότι τους είχε υποσχεθεί αυτονομία.
Η ακύρωση θα μπορούσε να ενισχύσει τις διεκδικήσεις για κουρδική αυτονομία ή ανεξαρτησία, ενισχύοντας την αποσταθεροποίηση στις νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας.
Σύμφωνα με τη Συνθήκη, η Τουρκία παραιτήθηκε από εδαφικές διεκδικήσεις σε περιοχές όπως η Μοσούλη. Η ακύρωση θα μπορούσε να αναζωπυρώσει ιστορικές διαμάχες με τη Συρία και το Ιράκ.
Το καθεστώς της Κύπρου ενδέχεται να τεθεί υπό αμφισβήτηση, καθώς η Τουρκία θα μπορούσε να διεκδικήσει ευρύτερα συμφέροντα ή ακόμα και εδάφη.
Η ακύρωση μπορεί να θεωρηθεί από την τουρκική αντιπολίτευση ως απόπειρα του καθεστώτος να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα εσωτερικά προβλήματα.
Πιθανές κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές, ειδικά από μειονότητες και αντιπολιτευόμενες ομάδες.
Πιθανή επιδίωξη νέας συνθήκης, κάτι που όμως θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί με τις παρούσες γεωπολιτικές ισορροπίες.
Η διεθνής κοινότητα δύσκολα θα δεχθεί αλλαγή που βασίζεται σε μονομερή απόφαση.
Η μονομερής ακύρωση της Συνθήκης της Λωζάνης από την Τουρκία θα προκαλούσε σοβαρή αποσταθεροποίηση στην περιοχή, με ενδεχόμενη κλιμάκωση διπλωματικών και στρατιωτικών συγκρούσεων. Παράλληλα, η Τουρκία θα αντιμετώπιζε σοβαρή διεθνή απομόνωση και πιθανές κυρώσεις.
Διαβάστε επίσης:
Oι Αμερικανοί φτιάχνουν αμερικανική βάση στο Κομπάνι για να στηρίξουν τους Κούρδους