Αρχική » Γεωστρατηγική

Το μεγάλο δίλημμα του Κρεμλίνου. Ο αγώνας για την Αφρική συνεχίζεται

Η επιρροή της Ρωσίας στην Αφρική είναι τεράστια και το Κρεμλίνο γνωρίζει ότι αυτή οφείλεται στον όμιλο Wagner και στον Yevgeny Prigozhin. Αν και ο Prigozhin, «ο μάγειρας του Βλαντιμίρ Πούτιν» είναι νεκρός, και οι μαχητές του εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολλές χώρες της Αφρικής. Στη Μόσχα πέφτει βροχή ιδεών πώς να αναλάβουν τον έλεγχο των Βαγκνεριανών στην Αφρική και να σώσουν τα συμφέροντα της χώρας.

Μιχάλης Ιακώβου Featured Γεωστρατηγική Διεθνή
Η επιρροή της Ρωσίας στην Αφρική είναι τεράστια

Ο Yevgeny Prigozhin (Πριγκόζιν), λίγο πριν τον θάνατό του, βιντεοσκοπούσε τα τελευταία του βίντεο από τις αφρικανικές βάσεις του Ομίλου Wagner. Τα συμφέροντα της Ρωσίας στην Αφρική βρίσκονται στα χέρια των μισθοφόρων της Wagner.

Μετά τον θάνατο του Prigozhin, η Μόσχα προσπαθεί να βρει τρόπο ώστε να οικειοποιηθεί τα κέρδη που είχε συσσωρεύσει ο «μάγειρας του Βλαντιμίρ Πούτιν» στην Αφρική. Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους του «Kyiv Independent», ο Βλαντιμίρ Πούτιν και η ομάδα του δεν θα έχουν προβλήματα. Πιθανότατα η Wagner θα αντικατασταθεί από άλλες μονάδες παρόμοιας φύσης.

Aυτό δεν θα γίνει χωρίς εμπόδια, ωστόσο, ο Πούτιν είναι σίγουρος για τον εαυτό του, διαφορετικά δεν θα είχε αποφασίσει να τελειώσει τον Prigozhin, ο οποίος μεταλλάχθηκε σε προδότη και εχθρό.

Οι δραστηριότητες του Yevgeny Prigozhin στις αφρικανικές χώρες επρόκειτο να εποπτεύονται από την GRU, τη διαβόητη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η «Kyiv Independent» εκτιμά ότι «θα αναδιαρθρώσει τις δραστηριότητές της στην Αφρική, γιατί η απόσυρση θα ήταν αντίθετη με την πολιτική του Κρεμλίνου».

Γιατί η Ρωσία χρειάζεται επιρροή στην Αφρική και υποστήριξη για τους πολέμαρχους που αποσταθεροποιούν άλλες χώρες;

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε με περηφάνια ότι «η Μόσχα πολεμά τη νέο-αποικιοκρατία» και υποστηρίζει τις ιδέες ελευθερίας των αφρικανικών εθνών. Οι «ελευθέρια της Αφρικής» περιλαμβάνει χρυσό, διαμάντια και άλλους φυσικούς πόρους.

Η ομάδα Wagner κατηγορείται για πολλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Αφρικανική ήπειρο. Σύμφωνα με την αμερικανική οργάνωση Human Rights Watch και εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, μισθοφόροι που πολεμούν μαζί με δυνάμεις του Μάλι και της Κεντρικής Αφρικής έχουν εμπλακεί σε εκτελέσεις, εξαφανίσεις αμάχων, βασανιστήρια και λεηλασίες.

Οι Ρώσοι δεν ενδιαφέρονται για την Αφρική τυχαία. Αυτό είναι σίγουρο.

Σύμφωνα με ειδικούς, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει ήδη ξεκινήσει τη δημιουργία νέων ιδιωτικών στρατιωτικών ομάδων που θα αντικαταστήσουν τους Wagnerians στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, συγκεκριμένα στη Συρία. Οι νέες ομάδες θα έχουν διαφορά σε ένα πράγμα από τους προκατόχους τους: θα υπακούουν στο υπουργείο και τον Σεργκέι Σοϊγκού.

Όπως σημείωσε η «Kyiv Independent», αυτή δεν θα είναι μια εύκολη, ελαφριά ή ευχάριστη διαδικασία για τους Ρώσους.

Δεν έχει καμία αμφιβολία ότι το Κρεμλίνο βρίσκεται πλέον μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα. Πώς να διαφοροποιήσει αποτελεσματικά τις επιχειρήσεις στην Αφρική και να αντικαταστήσει την πιο έμπειρη ομάδα μισθοφόρων με μια νέα δύναμη;  Πώς να χρησιμοποιήσει την εμπειρία των μισθοφόρων της Wagner, οι οποίοι δεν θα είναι πολύ έμπιστοι μετά το θάνατο του Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Διάφορα σενάρια θέλουν μια ξαφνική αλλαγή εξουσίας και αντικατάσταση Ρώσων πρακτόρων στην Αφρική. Η σταδιακή απορρόφηση του Ομίλου Wagner και των ανθρώπων της,  περιλαμβάνει την εξάλειψη ανυπάκουων και την αντικατάστασή τους με ανθρώπους πιστούς στην GRU και στον μηχανισμό ισχύος. Η Ρωσία έχει σοβαρά σχέδια για την Αφρική και θέλει να επεκτείνει την επιρροή της.

Υπάρχουν περίπου 5.000 μισθοφόροι και εκπαιδευτές της ομάδας Wagner που σταθμεύουν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Μάλι, το Σουδάν, τη Λιβύη και τη Μαδαγασκάρη . Η παρουσία τους καθιστά τη Ρωσία τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στην Αφρική μετά τις ΗΠΑ. Οι δύο χώρες έχουν πλέον την ευκαιρία να «συναντηθούν» στον Νίγηρα, όπου οι Ρώσοι υποστήριξαν το στρατιωτικό πραξικόπημα και οι Αμερικανοί έχουν αεροπορικές βάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Κρεμλίνο απειλεί τη Δύση: Το ρωσικό σύστημα Sarmat με ετοιμότητα μάχης

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Το μεγάλο δίλημμα του Κρεμλίνου. Ο αγώνας για την Αφρική συνεχίζεται». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μιχάλης Ιακώβου

Γράφω για τεχνολογία και θέματα πληροφορικής, επικαιρότητας και ιστορίας. Προσπαθώ να παραβάλλω τα θέματά μου αντικειμενικά και πάντα για την βοήθεια του αναγνώστη. Δίνω την είδηση, χωρίς να παίρνω μέρος ή να προβάλω προσωπικά σχόλια. Είμαι φανατικός με την Ιστορία. Όποιος δεν ξέρει την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να κάνει τα ίδια λάθη.

ΣΧΟΛΙΑ