To τουρκικό σχέδιο με τις ανεμογεννήτριες – Πάνε να ακυρώσουν την ελληνική ΑΟΖ;
Χρειάζεται να χαραχθεί ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο λένε οι Τούρκοι.
Διονύσης Αντωνέλλος Featured Ένοπλες Δυνάμεις Ελληνοτουρκικά ΓεωστρατηγικήTo τουρκικό σχέδιο με τις ανεμογεννήτριες απαιτεί να γινουν ενέργειες ορισμού ΑΟΖ και από την Τουρκία, με τον κίνδυνο η Ελλάδα να βρεθεί σε συνθήκες καταπάτησης κυριάρχικών δικαιωμάτων της.
Τον στόχο να έχει μηδενικές εκπομπές διοξιδίου το 2053 έχει θέσει η Τουρκία και κεντρικό ρόλο στην επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου έχουν τα αιολικά πάρκα.
Μάλιστα η Τουρκία σχεδιάζει το 2035 από αιολική ενέργεια να παρέχονται 5 gigawatt στο ενεργειακό της δίκτυο.
Όμως, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύμτα, για να συμβεί αυτό χρειάζεται να χαραχθεί ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
To τουρκικό σχέδιο με τις ανεμογεννήτριες – Πάνε να ακυρώσουν την ελληνική ΑΟΖ;
Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, η Τουρκία, με δεδομένη την θέση της παράνομης τουρκικής «Γαλαζιας Πατρίδας», όταν εννοεί τουρκική ΑΟΖ εννοεί και κομμάτια της ελληνικής ΑΟΖ, αφού δεν δέχεται τον Χάρτη της Σεβίλης, με τις ελληνικές και διεθνείς θέσεις για την χάραξη ΑΟΖ στις παραπάνω περιοχές.
‼️ NEDEN Mİ MÜNHASIR EKONOMİK BÖLGE (MEB) İLAN ETMELİYİZ?
İŞTE SİZE BİR NEDEN DAHA!
🇹🇷ENERJİDE BAĞIMSIZ TÜRKİYE İÇİN DENİZ ÜSTÜ RES HAMLESİ
🔺Hedef 2053 net sıfır emisyon
🔹Deniz üstü rüzgar enerjisi için Bandırma açıklarında 1111 kilometrekare
🔹Bozcaada kıyılarında 299… pic.twitter.com/5ihzDI0BYX— TÜRK DEGS / TURK MAGS (@turkdegs) August 9, 2023
Να σημειωθεί ότι οι υποψήφιες περιοχές για τουρκικά αιολικά πάρκα που ανακήρυξε το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων βρίσκονται απέναντι από τη Λήμνο, στα Στενά, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Μαρμαρά (Bandırma, Bozcaada, Gelibolu και Karabiga).
Επίσημα το τουρκικό υπουργείο δεν έχει αναφερθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, όμως πρέπει να θερωρείται δεδομένο πως οι Τούρκοι σκοπεύουν να… κάνουν κίνηση και προς την Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη ξεκίνησαν τα δημοσιεύματα για την ανάγκη να χαραχθεί τουρκική ΑΟΖ και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και το Αιγαίο.
Διαβάστε επίσης:
Φρεγάτες: Παίρνει η Ρουμανία τα πλοία που ήθελαν να δώσουν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα;