Ήταν ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή δάσκαλος του Άλμπερτ Αϊνστάιν;
Καραθεοδωρή κι Αϊνστάιν. Είχαν σχέση δασκάλου - μαθητή. Ας λύσουμε τον γρίφο κι ας καταρρίψουμε τον μύθο. Δύο μεγάλοι επιστήμονες που δεν χρειάζονται άλλους να γράφουν γι' αυτούς!
Μιχάλης Ιακώβου Featured ΓνώμεςΤα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί ένας μύθος ότι ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή ήταν δάσκαλος του Άλμπερτ Αϊνστάιν. Ο μύθος αυτός, αφήνει να εννοηθεί πως ο Αϊνστάιν «έκλεψε» την θεωρία της Σχετικότητας από τον Έλληνα επιστήμονα. Ο πονηρός Εβραίος (όπως συνήθως περιγράφονται στα ευρωπαϊκά παραμύθια) έκλεψε τον αγαθό Έλληνα. Ας δούμε γιατί αυτό είναι ένα μεγάλο παραμύθι.
Βιογραφικά Στοιχεία των επιστημόνων
Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (Βερολίνο, 13 Σεπτεμβρίου 1873 – Μόναχο, 2 Φεβρουαρίου 1950) ήταν Έλληνας μαθηματικός που διακρίθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Καραθεοδωρής ήταν γνωστός εκτός Ελλάδας ως Constantin Carathéodory και συχνά αναφέρεται και ως Καραθεοδωρής. Το επιστημονικό του έργο επεκτείνεται σε πολλούς τομείς των Μαθηματικών, της Φυσικής και της Αρχαιολογίας. Είχε σημαντικότατη συνεισφορά ιδιαίτερα στους τομείς της πραγματικής ανάλυσης, συναρτησιακής ανάλυσης και θεωρίας μέτρου και ολοκλήρωσης.
Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν (Ουλμ, 14 Μαρτίου 1879 – Πρίνστον, 18 Απριλίου 1955) ήταν Γερμανός φυσικός εβραϊκής καταγωγής, ο οποίος βραβεύτηκε με το Νόμπελ Φυσικής το 1921 για το Φωτοηλεκτρικό φαινόμενο. Είναι ο θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας και από πολλούς θεωρείται ο σημαντικότερος επιστήμονας του 20ού αιώνα και ένας απ’ τους μεγαλύτερους όλων των εποχών. Εξέδωσε πάνω από 300 επιστημονικές δημοσιεύσεις, καθώς και 151 συγγράμματα για το ευρύ κοινό.
Είναι πιο γνωστός στο ευρύ κοινό ιδιαίτερα για τον τύπο του E=mc² που αναφέρεται από πολλούς ως «η πιο διάσημη εξίσωση στη φυσική».
Ήταν ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή δάσκαλος του Αϊνστάιν;
Όπως βλέπουμε παραπάνω ο Καραθεοδωρή κι ο Αϊνστάιν είχαν 6 χρόνια μόνο διαφορά ηλικίας. Ο Καραθεοδωρή σπούδασε πρώτα μηχανικός σε στρατιωτική σχολή, δούλεψε στην Ελλάδα και στο φράγμα του Ασουάν (Aswan) στην Αίγυπτο και σε ηλικία 27 ετών αποφάσισε πως ήθελε να γίνει μαθηματικός, το έτος 1900. Την ίδια περίοδο ο Αϊνστάιν ήταν ήδη στο τρίτο έτος της Φυσικής στη Ζυρίχη. Είχε ξεκινήσει τις σπουδές του στα 18 του έτη.
Τη χρονιά που διατύπωσε την θεωρία της Σχετικότητας, ο Αϊνστάιν, ο Καραθεοδωρή τελείωσε το διδακτορικό του, ήταν το 1905. Ο Καραθεοδωρή το 1905 ήταν άνεργος, δεν ήταν δάσκαλος κανενός, πόσω μάλλον του Αϊνστάιν.
Γνωρίστηκαν το 1915, μέσα από αλληλογραφία που είχαν. Τα στοιχεία αυτά φυλάσσονται στην Κομοτηνή. Έχουν ήδη περάσει 10 χρόνια από την διατύπωση της θεωρίας της Σχετικότητας. Στα γράμματα του Αϊνστάιν βλέπουμε τον θαυμασμό του στον Καραθεοδωρή και ερωτήσεις του για μαθηματικά θέματα. Αυτό είναι το λογικό αφού ο Καραθεοδωρή ήταν μαθηματικός κι ο Αϊνστάιν Φυσικός. Στην αλληλογραφία αυτή, διακρίνεται ξεκάθαρα η αλληλοεκτίμηση και ο αλληλοσεβασμός μεταξύ των κορυφαίων επιστημόνων της εποχής τους. Πουθενά όμως δεν φαίνεται η σχέση δασκάλου – μαθητή που θέλει ο μύθος!
Τέλος, το κερασάκι. κυκλοφορεί στα social media μια συνέντευξη σαν η τελευταία (μα δεν είναι καμία). Στη συνέντευξη αυτή φέρεται να είπε ο Αϊνστάιν «…σας λέω πως ο μεγάλος μου δάσκαλος ήταν ο αξεπέραστος Έλληνας Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής, στον οποίο χρωστάμε τα πάντα…». Αυτά τα λόγια δεν υπάρχουν πουθενά.
Πρέπει να προσέχουμε τι διαβάζουμε και να φιλτράρουμε πηγές και βιβλιογραφία.
Μητέρα Ελλάδα πώς φέρεσαι στα παιδιά σου
Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή δεν χρειάζεται κάποιον γνωστό επιστήμονα για να δείξει την αξία του. Ο ίδιος, ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή ήρθε τρεις φορές στην Αθήνα για να βοηθήσει και τις τρεις φορές το τότε καθηγητικό κατεστημένο τον έστειλε πίσω στο εξωτερικό.
Το άρθρο αυτό περιέχει πληροφορίες από Wikipedia και την εκπομπή 252 του Δημήτρη Καμπουράκη, «Μια Σταγόνα Ιστορία»