ΦΑΣΣΟΥΤΑ – Οι χρυσές καμπάνες του ναού του Αγίου Ηλία αντηχούσαν στη λιακάδα μιας ηλιόλουστης Κυριακής, όπως γίνεται κάθε μέρα σε αυτό το μελχιτικό χριστιανικό χωριό, μόλις 3,5 χλμ. από τα σύνορα με τον Λίβανο. Εδώ, η πίστη και ο φόβος συμβιώνουν.

Ακόμα και κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι καμπάνες χτυπούσαν τρεις φορές την ημέρα“, λέει η Ρίμα Χούρι, συνιδρύτρια του πολιτιστικού κέντρου Μπεϊτ Ρίμα. «Ήταν μια υπενθύμιση ότι είμαστε ασφαλείς και προστατευμένοι».

Όμως, οι πυραυλικές επιθέσεις από τον Λίβανο στις 22 Μαρτίου διέλυσαν την ψευδαίσθηση ηρεμίας. Για 14 μήνες, οι 3.400 κάτοικοι της Φασσούτα ζούσαν υπό την απειλή πυραυλικών βομβαρδισμών, μετά τις πρώτες επιθέσεις της Χεζμπολάχ ως απάντηση στον πόλεμο στη Γάζας.

Μια εύθραυστη ηρεμία

Αν και το χωριό δεν εκκενώθηκε, μετατράπηκε σε κλειστή στρατιωτική ζώνη. Η πρόσφατη συνθήκη ειρήνης (27 Νοεμβρίου 2024) έφερε τους πρώτους επισκέπτες, αλλά οι νέες επιθέσεις αναζωπύρωσαν τους φόβους.

«Ποιο είναι το μέλλον των παιδιών μας;» ρωτά ο Σαρίφ Εσέντ, νοσηλευτής χειρουργείου στη Ναζαρέτ, δείχνοντας τον 17χρονο γιο του Ουάντεα, που ονειρεύεται σπουδές μηχανικού στην Ευρώπη. «Αν φύγει, δεν θα γυρίσει».

Αυτή η ανησυχία απηχείται παντού:

  • 36% των χριστιανών στην Ισραήλ και Ανατολική Ιερουσαλήμ σκέφτονται να μεταναστεύσουν (48% για τους κάτω των 30)
  • 1 στους 2 νέους αναφέρει την αδυναμία εύρεσης εργασίας
  • Τα περιστατικά βανδαλισμού (όπως η καταστροφή αγάλματος της Παναγίας τον Δεκέμβριο) εντείνουν την αίσθηση εγκατάλειψης
Ο Khalil Khoury, δεξιά, εργάζεται με τον πατέρα του, Walied, έναν σιδερά, στο σπίτι τους στη Fassuta με τους λόφους του Λιβάνου στο βάθος, στις 23 Μαρτίου 2025. (Diana Bletter/Times of Israel)

Ο Khalil Khoury, δεξιά, εργάζεται με τον πατέρα του, Walied, έναν σιδερά, στο σπίτι τους στη Fassuta με τους λόφους του Λιβάνου στο βάθος, στις 23 Μαρτίου 2025. (Diana Bletter/Times of Israel)

Η Εκκλησία ως στύλος

Στην εκκλησία του Αγίου Ηλία, ο πατήρ Μιχαήλ Άσσι προσεύχεται για ειρήνη μαζί με 100 πιστούς. Ο μελχιτικός κληρικός – που όπως επιτρέπεται στην παράδοσή του είναι παντρεμένος – μοιράζεται τις ανησυχίες του:

«Η πίστη μας βοήθησε να αντέξουμε: σειρήνες, καταφύγια, εκρήξεις… όλα αυτά έγιναν ρουτίνα», λέει η σύζυγός του, Λίνα, δασκάλα που ταξίδευε καθημερινά υπό απειλή πυραυλικών για να διδάξει.

Παρά τους φόβους για νέα έκρηξη βίας, το 85% των χριστιανών στην περιοχή εξαρτάται από την εκκλησία για πνευματική υποστήριξη. Καθώς ο ήλιος φωτίζει στα βυζαντινά ψηφιδωτά του ναού, οι κάτοικοι της Φασσούτα επιμένουν: οι καμπάνες θα συνεχίσουν να ηχούν – σήμα κατατοπισμού σε καιρούς ταραχών, αλλά και μνημείο μιας κληρονομιάς που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν.

Lina Assi, σύζυγος του πατέρα Michael Assi, μετά τις λειτουργίες στην εκκλησία Mar Elias στη Fassuta στις 23 Μαρτίου 2025. (Diana Bletter/Times of Israel)

Lina Assi, σύζυγος του πατέρα Michael Assi, μετά τις λειτουργίες στην εκκλησία Mar Elias στη Fassuta στις 23 Μαρτίου 2025. (Diana Bletter/Times of Israel)

* Η Μελχιτική Ελληνοκαθολική Εκκλησία (αραβικά: كنيسة الروم الملكيين الكاثوليك‎‎) είναι μία από τις 14 Ελληνόρρυθμες Καθολικές Εκκλησίες των Ανατολικών Καθολικών Εκκλησιών σε πλήρη κοινωνία με την Αγία Έδρα, ως μέρος της παγκόσμιας Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Οι Μελχίτες, Καθολικοί βυζαντινού λειτουργικού τύπου (ουνία) ανάμεικτης ανατολικής μεσογειακής (λεβαντίνικης) και ελληνικής καταγωγής, ανάγουν την ιστορία τους στους πρώτους Χριστιανούς της Αντιόχειας.

Διαβάστε επίσης:

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ: Τονίζει η «κρίσιμη σημασία» της αμυντικής συνεργασίας

Ο Νετανιάχου στην Ουγγαρία παρά το ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Ο Τραμπ δηλώνει ότι δεν αστειεύεται για τρίτη προεδρική θητεία

___

ΠΗΓΗ:  και για το Times Of Israel