Η άρνηση του Harvard να υποκύψει στις απαιτήσεις της κυβέρνησης Τραμπ την Δευτέρα προκάλεσε άμεσες συνέπειες για το ίδρυμα — αλλά και έκρηξη ενθουσιασμού σε όσους, τόσο στην πανεπιστημιούπολη όσο και στον ευρύτερο χώρο της εκπαίδευσης, έχουν απαιτήσει από ένα κορυφαίο πανεπιστήμιο να πάρει θέση.
«Αν το Harvard δεν μπορεί να το κάνει, τότε ποιος μπορεί;» είπε ο Michael Bronski, καθηγητής στο πρόγραμμα Σπουδών Γυναικών, Φύλου και Σεξουαλικότητας του πανεπιστημίου. «Είναι πάντα σωστό να παίρνεις την πιο ηθικά ορθή απόφαση, και θα δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα.»
Οι δικηγόροι του Harvard έστειλαν επιστολή την Δευτέρα, απορρίπτοντας μια σειρά από απαιτήσεις που είχε κάνει η κυβέρνηση Τραμπ ως μέρος μιας διερεύνησης σχετικά με καταγγελίες για αντισημιτισμό σε διάφορα πανεπιστήμια.
Σε δήλωση που δημοσίευσε στο διαδίκτυο, ο πρόεδρος του Harvard, Alan Garber, χαρακτήρισε τις απαιτήσεις ως «προσπάθεια ελέγχου της κοινότητας του Harvard» και υποσχέθηκε αντίσταση. «Το πανεπιστήμιο δεν θα παραδώσει την ανεξαρτησία του ούτε θα εγκαταλείψει τα συνταγματικά του δικαιώματα», έγραψε.

Οι άνθρωποι περπατούν στο Harvard Yard στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης την Τρίτη. Joseph Prezioso / AFP – Getty Images
Οι εκτεταμένες απαιτήσεις της κυβέρνησης θα απαιτούσαν από το πανεπιστήμιο να περιορίσει την εισαγωγή διεθνών φοιτητών που είναι «εχθρικοί προς τις αμερικανικές αξίες και θεσμούς» και να αναφέρει στο Τμήμα Εσωτερικής Ασφάλειας οποιονδήποτε φοιτητή ξένης καταγωγής παραβιάζει τον κώδικα συμπεριφοράς του Harvard, μεταξύ άλλων μέτρων.
Ενώ η κυβέρνηση Τραμπ αντέδρασε σε λίγες ώρες παγώνοντας πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις και συμβάσεις προς το Harvard, η στάση του πανεπιστημίου επαινέθηκε ευρέως στον ακαδημαϊκό κόσμο, έπειτα από εβδομάδες πρωτοφανών κυβερνητικών ενεργειών κατά των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης.
«Προφανώς έκαναν όχι μόνο το σωστό, αλλά το απαραίτητο, και πιστεύω ότι πολλά άλλα ιδρύματα θα ακολουθήσουν», δήλωσε ο Jon Fansmith, ανώτερος αντιπρόεδρος κυβερνητικών σχέσεων του Αμερικανικού Συμβουλίου για την Εκπαίδευση.
Το Harvard — ιδρυμένο έναν αιώνα πριν από τις ΗΠΑ — είναι το πλουσιότερο και πιο επιδραστικό πανεπιστήμιο στον κόσμο. Διαθέτει περισσότερους αποφοίτους που έγιναν Πρόεδροι των ΗΠΑ, Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μέλη του Κονγκρέσου, δισεκατομμυριούχοι και βραβευμένοι με Νόμπελ από οποιοδήποτε άλλο ίδρυμα.
Η Maya Jasanoff, καθηγήτρια ιστορίας στο Harvard, δήλωσε ότι το εύρος των απαιτήσεων άφηνε στο πανεπιστήμιο μόνο μία επιλογή: την άρνηση.
«Μπορούσε να επηρεάσει κάθε πτυχή της δραστηριότητάς μας στην πανεπιστημιούπολη: τι υπογράφω, τι λέω, τι γράφω, ποιος είναι στην τάξη μου, ποιοι είναι οι συνάδελφοί μου, τα πάντα», τόνισε η Jasanoff.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ήδη περικόψει ή παγώσει χρηματοδοτήσεις σε πολλά πανεπιστήμια της Ivy League και έχει ανοίξει δεκάδες έρευνες για το πώς άλλα κολέγια αντιμετώπισαν τον αντισημιτισμό και τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις τα τελευταία δύο χρόνια.
Ακαδημαϊκοί από άλλα ιδρύματα έχουν καταδικάσει τους ηγέτες της ανώτατης εκπαίδευσης που δεν μίλησαν πιο δυνατά ενάντια στην πίεση της κυβέρνησης.

Διαδηλωτές στο Κέιμπριτζ το Σάββατο προέτρεψαν το Χάρβαρντ να αντισταθεί στις προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ να επηρεάσει το ίδρυμα. Έριν Κλαρκ / Boston Globe μέσω Getty Images
Ο Michael Roth, πρόεδρος του Πανεπιστημίου Wesleyan και γνωστός κριτικός των οδηγιών της κυβέρνησης Τραμπ προς τα κολέγια, επαίνεσε τη δήλωση του Harvard.
«Οι ομοσπονδιακές χρηματοδοτήσεις για τα πανεπιστήμια δεν πρέπει να εξαρτώνται από όρκο πίστης», δήλωσε ο Roth.
Εκατοντάδες φοιτητές, καθηγητές και προσωπικό του Harvard διαδήλωσαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, ζητώντας από τη διοίκηση να μην υποκύψει, ενισχύοντας μια ανοιχτή επιστολή που υπέγραψαν 600 πανεπιστημιακοί, εκφράζοντας φόβο ότι το ίδρυμα θα ακολουθούσε τα βήματα του Πανεπιστημίου Columbia.
Τον προηγούμενο μήνα, το Columbia δέχτηκε κάποιες από τις προτεινόμενες αλλαγές της κυβέρνησης Τραμπ, όπως η απαγόρευση των μασκών στις διαδηλώσεις, η πρόσληψη νέων αξιωματικών ασφαλείας με δικαίωμα σύλληψης φοιτητών και η διορισμός ανώτερου προέδρου για την εποπτεία του Τμήματος Μέσης Ανατολής, Νότιας Ασίας και Αφρικής.
Αργά τη Δευτέρα, ο προσωρινός πρόεδρος του Columbia εξέδωσε δήλωση αναφερόμενος στη στάση του Harvard και δήλωσε ότι δεν θα συναινέσει σε μερικές από τις «υπερβολικά προκαθορισμένες» απαιτήσεις της κυβέρνησης. Άλλα κορυφαία πανεπιστήμια — όπως το Brown, το Cornell, το Princeton, το MIT και το Caltech — ενώθηκαν με πολλά κρατικά πανεπιστήμια σε μια αγωγή κατά των πρόσφατων περικοπών στη χρηματοδότηση έρευνας.
Ο Nico Perrino, ανώτερος αντιπρόεδρος της Foundation for Individual Rights and Expression, θεώρησε τις εξελίξεις της εβδομάδας ως μια σημαντική αλλαγή.
«Ό,τι κάνει το Harvard, ακολουθούν και άλλοι», είπε. «Πιστεύω ότι θα δούμε πανεπιστήμια να δείχνουν πλάτη αφού το Harvard έδειξε το παράδειγμα.»
Το Harvard, όπως τα περισσότερα ερευνητικά πανεπιστήμια, βασίζεται σε ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις για να ολοκληρώσει πολυετείς επιστημονικές έρευνες. Επίσης, δέχεται ομοσπονδιακά δάνεια και επιδοτήσεις Pell για τους φοιτητές του. Όλα τα πανεπιστήμια που δέχονται ομοσπονδιακή χρηματοδότηση είναι υποχρεωμένα να τηρούν τους νόμους περί πολιτικών δικαιωμάτων.
«Δυστυχώς, το Harvard δεν έχει πάρει σοβαρά τις απαιτήσεις του προέδρου ή της κυβέρνησης», δήλωσε η Karoline Leavitt, εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου.
Η Leavitt πρόσθεσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει το Harvard να ζητήσει συγνώμη από τους Εβραίους Αμερικανούς φοιτητές του για την ανοχή του σε «απαράδεκτη συμπεριφορά».
Ο Ρεπουμπλικανικός Όμιλος του Harvard δήλωσε ότι ελπίζει το πανεπιστήμιο να «επιστρέψει στις αμερικανικές αρχές που διαμόρφωσαν τους σπουδαίους άνδρες αυτού του έθνους». Επαναλαμβάνοντας σχόλια της κυβέρνησης Τραμπ, η φοιτητική ομάδα είπε: «Δεν είναι συνταγματικό δικαίωμα κάθε ιδιωτικού πανεπιστημίου να λαμβάνει ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για πάντα.»
Ωστόσο, πολλοί φοιτητές υποστήριξαν τη στάση του Harvard. Ο Henry Pahlow, πρωτοετής φοιτητής κυβερνητικών επιστημών και οικονομικών, την αποκάλεσε εκδήλωση ηγεσίας απέναντι στην αδικία.
«Οι προεδρικές θητείες διαρκούν τέσσερα χρόνια, οι χρηματοδοτήσεις είναι προσωρινές, και οι πολιτικές αλλαγές», είπε. «Αλλά η κληρονομιά ενός πανεπιστημίου είναι για πάντα.»
Μερικοί φοιτητές που χάρηκαν με την απόφαση του Harvard το προκάλεσαν να κάνει περισσότερα.
Ο Matthew Tobin, δευτεροετής φοιτητής κυβερνητικών επιστημών και οικονομικών, δήλωσε ότι θέλει το Harvard να αντισταθεί πιο δυναμικά στις περιοριστικές πολιτικές μετανάστευσης για τους ξένους φοιτητές.
«Αυτό είναι το πρώτο βήμα, και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που το Harvard το έκανε. Ήταν θαρραλέο», είπε. «Αλλά πολλοί φοιτητές κοιτάνε τώρα τι μπορεί να κάνει στη συνέχεια το πανεπιστήμιο και πώς μπορεί να συνεχίσει να ηγείται σε αυτόν τον αγώνα.»
Διαβάστε επίσης:
Τούρκος καθηγητής: Το κακό με τα καλώδια είναι πως μπορούν να κοπούν ανά πάσα στιγμή
Τελικά η Ελλάδα θέλησε κάποια στιγμή να αγοράσει Bayraktar από την Τουρκία;