Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι πιστεύει πως ο Ουκρανός ομόλογός του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει τις διεκδικήσεις της Ουκρανίας για την Κριμαία ως μέρος μιας εκεχειρίας που θα τερματίσει τον τριετή πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όταν ρωτήθηκε αν ο Ζελένσκι θα μπορούσε να δεχτεί την απώλεια της χερσονήσου, που η Ρωσία κατέλαβε παράνομα το 2014, ο Τραμπ απάντησε: «Πιστεύω πως ναι». Αν συμβεί αυτό, θα σηματοδοτήσει μια μεγάλη αλλαγή στη στάση της Ουκρανίας για την παράδοση εδάφους με αντάλλαγμα την ειρήνη.

Σε μια εβδομάδα που φαίνεται καθοριστική για τις προσπάθειες ειρήνης, οι αισιόδοξες δηλώσεις από την αμερικανική διοίκηση και τον Ζελένσκι το σαββατοκύριακο συμπληρώθηκαν από τον εκπρόσωπο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουάσιγκτον και το Κίεβο.

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έθεσε τις προϋποθέσεις της Ρωσίας για ειρήνη, λέγοντας ότι η διεθνής αναγνώριση της «Ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία» και στις τέσσερις άλλες Ουκρανικές περιοχές που προσαρτήθηκαν είναι «απαραίτητη» για οποιαδήποτε συμφωνία. Αυτή η αναγνώριση, είπε, πρέπει να θεσμοθετηθεί νομικά και να είναι «μόνιμη», ενώ πρόσθεσε ότι η αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας, η άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και η επιστροφή των παγιωμένων Ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα είναι επίσης κρίσιμα σημεία.

Ο Τραμπ συναντήθηκε με τον Ζελένσκι στην Πόλη του Βατικανού κατά τις κηδείες του Πάπα Φραγκίσκου το Σάββατο. Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Κυριακή, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια εκεχειρία μπορεί να είναι κοντά, κάλεσε τον Πούτιν να «σταματήσει τις επιθέσεις, να καθίσει στο τραπέζι και να υπογράψει μια συμφωνία».

Ο Ζελένσκι, από την πλευρά του, χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ παραγωγική», χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Σημείωσε επίσης ότι συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, εκφράζοντας την επιθυμία του να συνεχίσει τέτοιες συναντήσεις για να φέρει την ειρήνη στην Ουκρανία.

Ο Τραμπ ανέφερε ότι ο Ζελένσκι φαινόταν «πιο ήρεμος» κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σε μια πιθανή αναφορά στη δημόσια διαμάχη των δύο ηγετών κατά την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στον Λευκό Οίκο το Φεβρουάριο.

Ο Ζελένσκι έχει διατηρήσει εδώ και καιρό ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να εγκαταλείψει την Κριμαία. Δεν απάντησε άμεσα στις δηλώσεις του Τραμπ, αλλά οποιαδήποτε αποδοχή θα σήμαινε μια σημαντική αλλαγή στη θέση του.

Ο Ουκρανός πρόεδρος βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση να κάνει παραχωρήσεις. Παρασκευή, ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, παραδέχτηκε ότι η χώρα του ίσως χρειαστεί να παραδώσει εδάφη στη Ρωσία για να επιτευχθεί ειρήνη.

Ενώ η διοίκηση Τραμπ έχει κατηγορηθεί για επιεική στάση απέναντι στην Κρεμλίνο, οι δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του Σαββάτου, μαζί με τα σχόλιά του την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν «πολύ απογοητευμένος που οι ρωσικές ρουκέτες συνέχισαν να πετούν», υποδηλώνουν μια πιθανή αλλαγή στην άποψή του για τον πόλεμο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ, αναγνώρισε τις δηλώσεις του Τραμπ αλλά τόνισε ότι η «ειδική επιχείρηση συνεχίζεται», ενώ επανέλαβε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τις ΗΠΑ.

Παρόλα αυτά, Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν συνεχιζόμενο βομβαρδισμό σε περιοχές όπως το Ντνιπροπετρόφσκ, το Σούμι και η Χερσώνα.

«Οι Ρώσοι μιλούν πολύ για την προθυμία τους να δεχτούν Αμερικανικές προτάσεις, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ρωσικός στρατός προετοιμάζεται για πραγματική εκεχειρία», δήλωσε ο Ζελένσκι σε νυχτερινή του ομιλία.

Επιπλέον, η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε για πρώτη φορά τη Δευτέρα ότι στρατεύματά της πολεμούν στο πλευρό της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Πέσκοφ ισχυρίστηκε επίσης ότι η Ρωσία απέκτησε ξανά τον έλεγχο του Κουρσκ με τη βοήθεια των στρατιωτών από την Πιονγιάνγκ, σε μια πρώτη επίσημη αναγνώριση της συμμετοχής τους στον πόλεμο. Η Ουκρανία διέψευσε την επανακατάληψη του Κουρσκ, λέγοντας ότι οι αμυντικές της επιχειρήσεις συνεχίζονται.

Αν επιβεβαιωθεί η ρωσική επανακατάληψη της περιοχής, θα αφαιρέσει ένα σημαντικό διπλωματικό χαρτί από το Κίεβο στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε στο «Meet the Press» του NBC ότι υπάρχουν «λόγοι για αισιοδοξία» σχετικά με μια πιθανή συμφωνία, αλλά τόνισε: «Είμαστε κοντά, αλλά όχι αρκετά».

Είπε ότι η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι «πολύ κρίσιμη» για τον Λευκό Οίκο, καθώς θα αποφασίσει «αν αυτή η προσπάθεια αξίζει να συνεχιστεί».

Διαβάστε επίσης:

Πούτιν: Άρχισε να τον τσαντίζει η Τουρκία που κοιτά τα κοιτάσματα σε Κασπία και Καύκασο

Η Ελλάδα πουλάει τα Mirage για να αγοράσει Rafale – Τα σχέδια που τρομάζουν την Τουρκία!

Η κίνηση ΜΑΤ της Ελλάδας που ανησύχησε την Άγκυρα: Οι γαλλικοί πύραυλοι μεγάλης εμβέλειας