Η ασπίδα του Αχιλλέα, που δημιουργήθηκε από τον Ήφαιστο στην Ιλιάδα του Ομήρου (στ. 18.478-607), είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και εντυπωσιακά αντικείμενα στην αρχαία ελληνική λογοτεχνία. Ο Ήφαιστος, ο θεός της φωτιάς και των μεταλλουργικών τεχνών, έπλασε την ασπίδα με μεγάλη επιμέλεια και την τοποθέτησε πέντε διαφορετικά επίπεδα (ή σκηνές), τα οποία απεικονίζουν τόσο τη φυσική όσο και την ανθρώπινη κατάσταση.

Στο πρώτο επίπεδο, βλέπουμε τον ουρανό με τον Ήλιο και τη Σελήνη, μαζί με τη θάλασσα που κουνιέται υπό την επίδραση των ανέμων.

Στο δεύτερο επίπεδο, απεικονίζεται η γη, με την καλλιέργεια και τις εργασίες της γεωργίας, όπως το θερισμό, τις σπορές και τη φροντίδα των χωραφιών.

Το τρίτο επίπεδο δείχνει μια πόλη με ειρηνικές δραστηριότητες και ανθρώπους που κάνουν κοινωνικές και καθημερινές δουλειές. Περιλαμβάνει γάμους, δικαστήρια και αγορές, αποδίδοντας την ευημερία και τη δικαιοσύνη.

Το τέταρτο επίπεδο είναι γεμάτο με σκηνές πολέμου, με πολεμιστές να μάχονται, να τραυματίζονται και να πεθαίνουν. Απεικονίζεται μια επική μάχη, με τους δύο στρατούς να μάχονται για την επικράτηση.

Στο πέμπτο επίπεδο απεικονίζεται η φύση, με τα βουνά, τα ποτάμια και τα ζώα, ενώ στο βάθος βλέπουμε αγελάδες που περπατούν γύρω από τα βοσκοτόπια, ολοκληρώνοντας την εικόνα της φυσικής και αγροτικής ζωής.

Η ασπίδα του Αχιλλέα δεν είναι απλώς ένα αντικείμενο προστασίας, αλλά και μια μικρογραφία του κόσμου. Κάθε επίπεδο αποτυπώνει διαφορετικές πτυχές της ζωής, από τις φυσικές δυνάμεις μέχρι τις κοινωνικές και πολεμικές δραστηριότητες, και αποτελεί την αλληγορία του ανθρώπινου κόσμου, με την ειρήνη και τον πόλεμο, τη γη και τον ουρανό, την ανθρώπινη δικαιοσύνη και την καταστροφή.

Η τέχνη και η τελειότητα του Ήφαιστου με τη δημιουργία αυτής της ασπίδας ενσωματώνουν την ιδέα ότι η ζωή είναι πολύπλοκη και πολύπλευρη, με κάθε πτυχή της να συνδέεται με την άλλη.